U fokusu

Korak naprijed

Saudijska Arabija izabrala četiri žene za Olimpijske igre u Riu

Saudijska Arabija izabrala četiri žene za Olimpijske igre u Riu

Saudijski olimpijski odbor odobrio je sudjelovanje na Olimpijskim igrama za četiri saudijske sportašice. Sara Al-Attar, Lubna Al-Omair, Cariman Abu Al-Jadail i Wujud Fahmi postat će tako tek druga skupina žena koje će na Olimpijskim igrama predstavljati Saudijsku Arabiju, u kojoj su žene inače podvrgnute restriktivnom sistemu muškog skrbništva.

No, ova povijesna odluka je zakomplicirana oštrom rodnom politikom kraljevstva, budući da je objava olimpijskog tima postala javna tek nakon što su objavljena imena sedmero muškaraca koji će se natjecati. Objava imena članova i članica timova obavljena je odvojeno, uzevši u obzir rodnu segregaciju i ženski sport u Saudijskoj Arabiji, navodi glavni izvršni direktor Saudijskog olimpijskog odbora Hosam Alqurashi.

Saudijska Arabija imala je dvije predstavnice na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu, što je bio veliki simbolički korak za ovu islamsku zemlju.

Attar je veteranka londonskih igara, gdje je trčala 800 metara, a sad će joj se pridužiti još jedna atletičarka, Abu Al-Jadail, koja će trčati 100 metara. Omair će se natjecati u mačevanju, a Fahmi u judu.

Žene su u Saudijskoj Arabiji suočene s velikim preprekama u bavljenju sportom. Moraju nositi odjeću koja ih pokriva od glave do stopala, poštivati striktna pravila koja se tiču rodne segregacije i dobiti dopuštenje muškog skrbnika da bi putovale, studirale ili se udale.

Ženske dvorane za vježbanje trenutno nemaju uvjete da bi dobile dozvolu za rad, što ih čini vrlo rijetkima u zemlji. Jedan od ciljeva u nedavno objavljenom ekonomskom planu kraljevstva jest i izgradnja “ženskih sportskih dvorana” do 2020. godine.