U fokusu

Pokušaji zabrane pobačaja u Americi

Savezni sudac blokirao prijedlog zabrane pobačaja u Mississippiju

Savezni sudac blokirao prijedlog zabrane pobačaja u Mississippiju

Savezni je sudac prošlog tjedna blokirao zakon u saveznoj državi Mississippi kojim bi se zabranio pobačaj nakon detektiranja embrionalnog otkucaja srca, koji se može pojaviti šest tjedana nakon začeća, često i prije nego što žena zna da je trudna.

Guverner Mississippija, Phil Bryant, republikanac, potpisao je takozvani “zakon o otkucaju srca” u ožujku, a trebao je stupiti na snagu 1. srpnja.

Mississippi je jedna od nekoliko država, uključujući Georgiju, o kojoj smo pisale ovdje, i Alabamu, o kojoj možete čitati ovdje, gdje su legislative kontrolirane od strane republikanaca ove godine donijele stroge mjere protiv pobačaja u izravnom izazovu za slučaj Roe v. Wade 1973. godine, kojim je pobačaj ozakonjen.

Mjera blokirana u petak bila je druga po redu zakonodavna ponuda u manje od godinu dana za ograničavanje pobačaja u Mississippiju, državi u kojoj je ostala samo jedna klinika za pobačaj.

Prošlog studenog, američki okružni sudac Carlton Reeves odbacio je zakon kojim bi se zabranila većinu pobačaja nakon 15. tjedna trudnoće, presudivši da takav zakon “nedvosmisleno” krši ženska ustavna prava.

“Opet se događa isto, Mississippi je donio još jedan zakon kojim se zabranjuje pobačaj prije trenutka vijabilnosti fetusa”, rekao je Reeves nakon što je blokirao zakon. “Zakon bi onemogućio slobodan izbor žene, što je ključno za osobno dostojanstvo i autonomiju”, napisao je sudac u odobravanju privremene zabrane. Mjeru je na sud donijela Jackson Women’s Health Organization, jedina klinika za pobačaj u državi.