U fokusu

prestanimo se pitati jesmo li nešto krivo shvatile

#SchweizerAufschrei – odgovor na kulturu silovanja u Švicarskoj

#SchweizerAufschrei – odgovor na kulturu silovanja u Švicarskoj

Prošli tjedan Twitter je u još jednom postao polje za borbu protiv seksizma. Niz korisnica i neki korisnici progovorili su o svojim iskustvima sa seksizmom koristeći pritom hashtag #SchweizerAufschrei. #Aufschrei (njem. krik, povik), koji je 2013. godine pokrenut u Njemačkoj, stigao je sada i u Švicarsku.    

Poput požara buknula je u četvrtak navečer akcija #SchweizerAufschrei i proširila se Twitterom i ostalim društvenim mrežama. Pod ovim hashtagom žene, ali i pojedini muškarci, u Švicarskoj progovorili su o svojim osobnim iskustvima seksizma i seksualnog napastovanja.

Svjedočanstva opisana u izjavama su zastrašujuća te sežu od neugodnih komentara na ulici i na poslu do otvorenih fizičkih napada. Razlog za akciju izjava je političarke desne populističke stranke SVP i bivše policajke Andree Geissbühler u sklopu intervjua o uvjetnim kaznama kod silovanja. “Silovatelj treba biti kažnjen. […] ali, postoje iznimke: primjer takvih iznimaka su naivne žene koje pozovu nepoznate muškarce nakon izlaska k sebi u dom, uključe se na neko vrijeme u ‘igru’, a onda odjednom ne žele” izjavila je Geissbühler za lokalnu bernsku televiziju. Žene u tom slučaju snose dio krivnje, smatra političarka Geissbühler, zbog čega je kod takvog scenarija uvjetna kazna za silovatelja opravdana.

#Aufschrei na švicarski način

Akcija #Aufschrei zaživjela je 2013 u Njemačkoj zahvaljujući aktivistici i feministkinji Anne Wizorek. Akcija je izazvala lavinu izjava o potresnim iskustvima sa seksizmom i seksualnim napastovanjem. Preko 50 000 tweetova posvjedočilo je o dubini ukorijenjenosti seksizma u njemačkom društvu. #SchweizerAufschrei potvrdio je dijagnozu u susjednoj Švicarskoj; seksizam je sveprisutan i proteže se do najviših državnih instanci. “Kolege iz vijeća, koji te, cerekajući se, pitaju postoje li negdje tvoje obnažene fotografije” piše pod hastagom #SchweizerAufschrei SP-zastupnica nacionalnog vijeća Mattea Meyer. “Kad ti kolega zastupnik kaže kako je tema komplicirana, ali ti je suprug možda može poslije objasniti”, tweeta SP-zastupnica Min Li Marti. Svoje osobno iskustvo dijeli s javnošću i predsjednica stranke JUSO Tamara Funiciello. “#SchweizerAufschrei Zato što su mi u sklopu reakcije na moje političko djelovanje određeni ljudi poželjeli grupno silovanje, kako bih na taj način naučila ‘gdje mi je mjesto'”, piše Funiciello.

Iskorijeni seksizam!

Akcija svjedoči o sveprisutnosti seksizma u zapadnom društvu, istom onom društvu koje se rado kiti atributima razvijenosti i naprednosti upirući prstom prema jugu i istoku zbog zaostalosti rodno-spolnih prava u tamošnjim kulturama. Međutim, akcija istovremeno svjedoči o snazi interneta u borbi za ta ista prava. Govoriti o osobnom iskustvu sa seksizmom i seksualnim zlostavljanjem je od krucijalne važnosti. Život u društvu koje legitimira i reproducira kulturu silovanja često nas čini gluhima za takve slučajeve u našoj okolini i slijepima za vlastitu izloženost istim. Opasnost izjava poput one političarke Geissbühler ne smije se podcijeniti. One su simptom kulture u kojoj živimo i struktura unutar kojih se krećemo.

Prestanimo se pitati jesmo li nešto krivo shvatile, jesmo li trebale biti opreznije ili smo jednostavno trebale biti drugačije odjevene. Suočimo se s pravim problemom i nazovimo ga njegovim imenom. Jedino tako možemo raskrinkati seksizam i učiniti ga vidljivim. To je jedini način na koji ga možemo ukloniti iz našeg obiteljskog i prijateljskog kruga, s naših radnih mjesta i iskorijeniti iz struktura našeg društva. Zato #Aufschrei za sve žene koje u noći nose ključ kao oružje, #Aufschrei za sve one koje se neugodno osjećaju u svojoj koži zbog pogleda i uzvika na ulici i posebno #Aufschrei za sve žene koje su proživjele seksualno nasilje i nisu se usudile progovoriti o tome.