U fokusu

Održana završna izložba projekta ACTART

Sedmodnevno druženje 19 aktivista/kinja rezultiralo fanzinom ‘Lapač’

Sedmodnevno druženje 19 aktivista/kinja rezultiralo fanzinom ‘Lapač’

Nina Đurđević

U Društveno kulturnom centru Šesnaestica se u nedjelju, 6. listopada, održalo otvorenje izložbe LAPAČ koja je nastala u sklopu Erasmus+ razmjene mladih u Zagrebu.

U sklopu projekta ACTART, 19 aktivista/kinja i umjetnika/ca iz Slovenije, Srbije i Hrvatske predstavili/e su radove na temu borbe za rodnu ravnopravnost i promicanja ljudskih prava. Radovi koji su nastali u sklopu projekta obrađuju teme objektifikacije žena, seksizma i nacionalizma te njihovog utjecaja na društveno marginalizirane osobe.

Cilj projekta je bio stjecanje dodatnih vještina potrebnih za samostalno organiziranje društveno-kulturnih događanja unutar njihovih zajednica.

Završni produkt njihovog sedmodnevnog druženja oblikovan je u fanzin ‘Lapač’ u kojem su ujedno sumirani i radovi završne izložbe. Sudionici/e izložbe radove su osmišljali/e u različitim medijskim formatima, od performativne izvedbe, skulptura i vizualnih komponenti do ilustracija, stripova i video isječaka.

Projekt ACTART provodi udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona u partnerstvu s Društvom za promociju žena u umjetnosti Mesto Žensk iz Slovenije i Organizacijom za promociju aktivizma OPA iz Srbije.

Projekt je financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+.{slika}