U fokusu

Traže od Vlade da prepozna njihov legalni status i da garantira pristup HIV lijekovima

Seksualne radnice marširale ulicama Mexico Citya

Seksualne radnice marširale ulicama Mexico Citya

Brigada Callejera Twitter

Više od stotine seksualnih radnica marširalo je ulicama Mexico Citya prošli tjedan tražeći od Vlade da prepozna njihov legalni status te da garantira pristup HIV lijekovima. Njihovo organiziranje potaknula je bojazan da će predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador ograničiti dostupnost lijekovima.  

Seksualni rad je legalan u većini Meksika, no pravila se ipak razlikuju od mjesta do mjesto što rezultira time da dio radnica često radi u ‘legalnom vakumu’ bez zaštite – što njihov posao čini opasnim. 

Aktivisti i aktivistkinje koje/i su se pridružile/i maršu zabrinite/i su zbog rezova u javnom financiraju neprofitnih organizacija i promjena prema kojima će Vlada kupovati HIV lijekove. I javno zdravstveni stručnjaci/inje, kao i LGBT+ aktivisti/kinje smatraju da će to staviti tisuće seksualnih radnika/ica u rizik. 

“Borimo se jer trenutno nema uopće HIV lijekova. Gdje je sad Vlada koja je rekla da će vratiti dostojanstvo Meksikancima/ama?”, kazala je Erika Ivon Villegas, trans seksualna radnica i aktivistkinja. 

S druge strane, Vlada Meksika kazala je prošli mjesec da ima dovoljno lijekova za one koji su dijagnosticirani. No, ta tvrdnja nije još potvrđena. 

Marš, koji je organizirala grupa Brigada Callejera, krenuo je pokraj seksualnog huba La Merced, na istoku Mexico Citya te se kretao do centralnog Zocalo trga, gdje su se seksualne radnice pridružile tisućama radnika i radnica koji su se okupili povodom Međunarodnog dana rada. 

Dio seksualnih radnica bile su primorane prekriti lica dok su transparentima i svojim glasovima poručile: “Tražimo poštovanje za seksualni rad’, ‘Kome pripadaju uglovi ulica? Onima koji/e rade na njima!’ 

2014. godine odlučeno je da seksualne radnice i radnici imaju pravo da budu prepoznati kao neplaćeni radnici/e, čime je njihov rad postao legalan, no aktivisti/kinje kažu da lokalni zakoni još nisu implementirali tu odluku. 

Prema podacima organizatora marša, Brigade Callejera, u Meksiku ima oko 800,000 seksualnih radnika/ica. Oni/e žive s većom prevalencijom HIV-a od opće populacije. 

Utemeljiteljica grupe, Elvira Madrid, kazala je da Vlada nije ozbiljna po pitanju borbe protiv trgovine ljudima, te da zlostavljanje seksualnih radnica često prolazi nekažnjeno, posebice ubojstva istih. 

“Svi govore o ubojstvima studentica, kućanica i sl. No, kad se radi o ubojstvima seksualnih radnica, ona su nevidljiva”, dodala je Madrid.