U fokusu

ministar Jovanović:

‘Seksualni odgoj bit će dio zdravstvenog odgoja u školama!’

‘Seksualni odgoj bit će dio zdravstvenog odgoja u školama!’

Facebook

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović, u subotu je na tribini riječkog SDP-a najavio uvođenje zdravstvenog odgoja u škole po hitnom postupku, a seksualni odgoj bit će sastavni dio ovog predmeta.

“Ove godine će možda biti uveden neki modularni oblik nastave, a zdravstveni odgoj kao kompletan nastavni predmet nije moguć prije sljedeće nastavne godine. Cilj je zdravstvenog odgoja omogućiti da se od osnovne škole, primjerice od sedmog razreda, ako bi to bio izborni predmet, usvajaju zdrave životne navike, tj. prevencija debljine, bolesti srca i krvožilnog sustava, bolesti ovisnosti, zaštita mentalnog i reproduktivnog zdravlja i prevencija nasilja”, izjavio je Jovanović te naglasio kako je ovaj program mnogo širi od samog seksualnog odgoja te da se njih dva ne mogu izjednačavati. Naprotiv, seksualni odgoj će biti tek nastavna cjelina u okviru zdravstvenog odgoja.

Na upit o čemu će ovisiti hoće li zdravstveni odgoj biti obavezni ili izborni predmet, Jovanović je odgovorio da će to ovisiti o prijedlogu Povjerenstva koje će savjetovati ministarstvo kako najjednostavnije taj predmet uvesti u škole, što ovisi i o nizu faktora poput satnice i predavača.

No, natuknuo je kako će to možda biti modularni premet koji će se izmjenjivati primjerice s građanskim odgojem, što znači da zdravstveni odgoj ne mora trajati od prvog do zadnjeg dana nastave, nego će možda trajati jedno polugodište, a drugo građanski odgoj.

{slika}