U fokusu

teritorijalno uništenje 'kalifata'

Sirijske demokratske snage proglasile pobjedu nad ISIS-om

Sirijske demokratske snage proglasile pobjedu nad ISIS-om

Nazim Daştan

Nakon godina rata i džihadističkog terora koji je odnio nebrojene žrtve, na današnji su dan Sirijske demokratske snage (SDF) službeno proglasile pobjedu nad Islamskom državom.

Konačna oslobodilačka operacija u sklopu vojne kampanje ‘Oluja Jazire’ (koja traje još od 11. rujna 2018), pokrenuta 9. veljače ove godine, privedena je kraju potpunim teritorijalnim oslobađanjem Baghouza – manjeg pograničnog mjesta na jugoistoku sjeverne Sirije i posljednjeg teritorijalnog uporišta tako zvanog ISIS-ovog ‘kalifata’.

Sam Baghouz oslobođen je još 21. ožujka, no borbe preostalih džihadista i Sirijskih demokratskih snaga predvođenim kurdskim jedinicama narodne i ženske zaštite – YPG i YPJ – nastavile su se u obliku zračnih napada na obližnja brda koja su zauzeli preostali džihadisti koji su odbili predaju, kao i u obliku operacija čišćenja oslobođenih područja u nastojanju za konačnim teritorijalnim uništenjem Islamske države.

(Video: Građani/ke na ulicama slave oslobođenje Baghouza, Qamishlo, 21.03.2019.)

S obzirom na navedene operacije, pobjeda nad ISIS-om proglašena je tek danas u jutarnjim satima tijekom ceremonije podizanja zastave SDF-a u Baghouzu. Ceremoniji je prisustvovalo mnoštvo SDF-ovih zapovjednika/ca među kojima i Çiya Firat – predvodnik vojne operacije za oslobađanje Baghouza.

{slika}

U kratkom govoru tijekom ceremonije, kako navodi ANF, zapovjednik Çiya Firat pozdravio je povijesnu pobjedu nad ISIS-om i naglasio značaj koji ona ima za borce/kinje i stanovništvo regije, rekavši: “Danas smo oslobođenjem Baghouza – posljednjeg područja koje je ostalo u rukama ISIS-a – završili operaciju. Ovu pobjedu posvećujemo kurdskim, arapskim i sirijskim građanima/kama, kao i svima drugima u regiji i svijetu. Proglašavamo teritorijalni poraz ISIS-a i finaliziranje naše kampanje. Glavno zapovjedništvo SDF-a iznijet će detaljnu izjavu u narednim satima.”

{slika}

Jedinice ženske zaštite uključene u završnu fazu napada na ISIS u okviru SDF-a također su odigrale ključnu ulogu. Oslobađanjem posljednjeg uporišta Islamske države – jednog od najbrutalnijih patrijarhalnih režima današnjice, borkinje YPJ-a osigurale su da njihova borba ne ostane ograničena tek na oružanu borbu protiv džihadističkog terora, već i da nadiđe granice Sirije i pokaže ženama širom svijeta svu moć bezuvjetnog otpora slobodnih žena.

Ova pobjeda učinila je YPJ svojevrsnim simbolom nade i naglasila važnost centralne uloge žena u borbi za oslobođenje pokazavši da su rezultati borbe potlačenih usprkos nezahvalnim, pa čak i nehumanim okolnostima itekako mogući i opipljivi.

Pobjedu nad ISIS-om, YPJ je posvetio “svim ženama svijeta”, a posebno Jezidkinjama – tisuće kojih su za vrijeme okupacije odvedene u seksualno ropstvo i stradale od strane Islamske države – zaželjevši im pritom i sretan Newroz (budući da je oslobođenje Baghouza nadasve simbolično postignuto upravo na ovaj blagdan čije je slavljenje kroz godine u kurdskoj tradiciji postalo svojevrsnim političkim činom i iskazom otpora).

U znak pobjede nad ISIS-om, ali i kao simboličan prikaz pobjede slobodnih žena nad patrijarhatom, zastava Islamske države uklonjena je i sa posljednjeg dijela ISIS-ovog teritorija te je na njeno mjesto postavljena upravo zastava YPJ-a.

{slika}