U fokusu

koalicija konzervativnih udruga

Slovenija: Ne homofobnom referendumu!

Slovenija: Ne homofobnom referendumu!

Ono što je 2013. godine “propustila”  napraviti Vlada Zorana Milanovića i Hrvatski sabor, učinio je slovenski parlament. Slovenski zastupnici/ce s 53 glasa za i 21 glasom protiv odbili su raspisati referendum o izmjenama i dopunama Zakona o braku i obiteljskim odnosima i time zaustavili prikupljanje potpisa za takav referendum.

Slovenski parlament je početkom ovog mjeseca odlukom parlamenta izjednačio sva prava istospolnih parova s heteroseksualnima.

Nije trebalo dugo čekati na uzbunu koalicije konzervativnih udruga “Za otroke gre” koja je potom predala u parlament peticiju s više od 80.000 potpisa za održavanje referenduma o zakonu o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima. Sve to uz već viđeni scenarij i snažnu potporu Katoličke crkve.

Matej Tašner Vatovec iz Združene ljevice kazao je kako se uvođenjem bračne jednakosti eliminira neustavno stanje sustavne diskriminacije u području ljudskih prava, te da u parlamentu ne mogu učiniti ništa drugo nego zaključiti da je referendum ne treba dopustiti, javlja RTV Slo.

Prikupljanje potpisa za referendum o braku već je počelo u ponedjeljak, no današnjom odlukom parlamenta, čitava je akcija zaustavljena. Valjda uče na greškama iz susjedstva.