U fokusu

Susjedna Slovenija

Slovenske profesorice i profesori žele LGBT teme u školama… Za razliku od Hrvata i Hrvatica

Slovenske profesorice i profesori žele LGBT teme u školama… Za razliku od Hrvata i Hrvatica

Slovenska organizacija Legebitra i u 2012. godini se bavila homofobijom u školama te je objavila rezultate istraživanja provedenog u 2011. godini među profesoricama/ima i nastavnicama/ima, a koje je dio međunarodnog projekta “Prekinimo šutnju: O homoseksualnosti u školi”.

U Hrvatskoj se sličan program kao i istraživanje trebalo provesti u organizaciji Queer Zagreba, no za razliku od Slovenije, u Agenciji za odgoj i obrazovanje su procijenili kako je takav program u hrvatskim školama – nepotreban.

Praksa pokazuje drugačije. Na temelju rezultata prikupljenih u Sloveniji Legebitra je objavila vodič ua učitelje i nastavnike o uvođenju LGBT tema, a i samim time i pojam homofobije među srednjoškolce. Osim za nastavnike, ovaj priručnik pogodan je i za mlade radnike i radnice.

Prema slovenskim učiteljima koji su sudjelovali u istraživanju, čak 73% smatra kako je stručna i objektivna rasprava o LGBT temama premalo prisutna u srednjim školama te da samo pomanjkanje rasprave najviše utječe na osjećaj nestručnosti profesora i nastavnika da se bave LGBT pitanjima u nastavnom programu. S druge strane 42 posto ih smatra kako imaju odgovarajuću stručnu osnovnu da se bave problemom verbalnog homofobnog nasilja, a čak 60 posto ispitanih smatra kako nisu dovoljno stručni u području fizičkog nasilja prouzrokovanog homofobijom. Velika većina njih smatra da im nedostaje razumijevanje za LGBT tematiku kako bi pomogli LGBT učenicima te polovica njih smatra kako učeničko autanje u školi – nije potrebno.

Većina se slaže kako bi se s homofobijom u školama trebalo pozabaviti na državnom nivou, tj. razviti strategiju koja eksplicitno uključuje preventivne mjere protiv homofobije i to na način da se LGBT teme uključe u nastavni program.

Autorica Jasna Magić iz Legebitre te Jan Swierszcz iz poljske organizacije Kampania Przeciw Homofobii su iz tog razloga priručnik razdijelili na više poglavlja – objašnjavanje termina koji opisuju seksualnu orijentaciju, spolni identitet, proces autanja, heteronormativnost, te izvore za više informacija kao i sažetak provedenog istraživanja.

Ana Janjevak, također stručna suradnica na priručniku, pripremila je za učitelje/ice praktične prijedloge koji se mogu primijeniti u nastavi i edukaciji učenika o LGBT temama, a učiteljima/icama time olakšala pripremu kako bi se dodatno educirali o svakodnevnom životu gejeva, lezbijki i biseksualnih osoba, kao i o problemima s kojima se svakodnevno susreću; poput homofobije, nasilja i diskriminacije.

Predgovor priručnika je napisao predsjednik Udruženja nastavnika Slovenije Andrej Hočevar u kojega je uvrstio tri priče LGBT učenika preko kojih je na neki način objasnio o čemu u biti LGBT učenici žele pričati sa svojim učiteljima/icama i profesorima/icama.

Projekt u sklopu kojega je objavljen ovaj priručnik zaključit će se međunarodnom konferencijom “Breaking the Walls of Silence: Addressing Homophobia and Transphobia in Education” koja će se održati od 18. do 21. veljače 2013. godine u Ljubljani, a označiti će skoro jednogodišnji intenzivni rad na smanjenju homofobije i transfobije u obrazovanju.