U fokusu

predstavljanje kampanje

Sretno.eu: platforma za dobre želje, sreću i ljubav

Sretno.eu: platforma za dobre želje, sreću i ljubav

Udruge Zagreb Pride, Lezbijska organizacija Rijeka Lori i Trans Aid Hrvatska predstavile su na konferenciji za novinare kampanju Sve što želimo za blagdane je ljubav svima. Riječ je o internetskoj platformi Sretno.eu putem koje se mogu odabrati gotove ili kreirati osobne blagdanske čestitke. Njezin rad demonstrirao je Marko Jurčić, programski koordinator Zagreb Pridea, poslavši prvu blagdansku čestitku s dobrim željama ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, poručivši pritom:

 “Protiv tužnih statistika koje govore o neprihvaćanju, isključenosti i izdvojenosti, ružnih poruka koje nas prate i prijetnji oduzimanjem stečenih prava, odlučili smo se boriti suprotnim osjećajima – ljubavlju i dobrim željama. Sve što nam treba za malo bolji svijet je malo više ljubavi. Slobodno je podijelite s drugima, neće vam je ponestati, i pomognite nam da svima učinimo blagdane ljepšima, čestitku po čestitku.”

Kampanju prate i video spotovi, tri obitelji s LGBTIQ članovima, a koji za blagdane žele ljubav svima, uz dodatnu želju da ih obitelji vole baš takvima kakvi jesu. Upravo su neposredna traumatična iskustva LGBTIQ osoba u Hrvatskoj za vrijeme blagdana potakla na provođenje Sretno.eu kampanje, kada se LGBTIQ zajednica osjeća posebno usamljeno i otuđeno. Naime, za brojne osobe različite seksualne orijentacije ili rodnog identiteta u Hrvatskoj još uvijek nema dovoljno razumijevanja u njihovim obiteljima. Istraživanje pokazuje da 53 posto očeva i 36 posto majki LGBQ osoba ne zna seksualnu orijentaciju svojeg djeteta*.

U duhu načela “ljubav se ljubavlju vraća”, predstavnici LGBTIQ zajednice u Hrvatskoj odlučili su za blagdane, vrijeme ljubavi i mirenja, ponuditi svim ljudima dobre volje odašiljač dobrih želja, prihvaćanja i sreće. Tako je nastala stranica platforma koja korisnicima nudi velik broj već spremnih digitalnih blagdanskih čestitki koje se mogu poslati mailom ili podijeliti na društvenim mrežama, a korisnici mogu kreirati i vlastite čestitke. “Platforma će nakon blagdana prerasti u riznicu raznih vrsta čestitki od onih za Valentinovo i rođendane do onih za čestitanje registriranog partnerstva ili dobivanja djeteta”, zaključio je Jurčić.

Cilj kampanje je smanjenje homo/bi/transfobije u hrvatskom društvu i obiteljima, a u sklopu europskog projekta “Poštuj ljudska prava – gradi uključivo društvo”, kojeg financira EU, a sufinancira Vlada RH. Posjetite www.sretno.eu i podijelite ljubav za blagdane!