U fokusu

Sporazum javne bolnice i crkvene institucije

Što znači suradnja između HKS-a i Klinike Fran Mihaljević?

Što znači suradnja između HKS-a i Klinike Fran Mihaljević?

Facebook Zagrebačka nadbiskupija

Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i Hrvatsko katoličko sveučilište potpisali su nedavno sporazum o suradnji, bez iznošenja detalja što ona podrazumijeva. U klinici je također održano misno slavlje. Na stanicama Klinike osvanula je tek kratka obavijest:

“Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” prof. dr. sc. Alemka Markotić i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić potpisali su Sporazum o suradnji kojim su sporazumne strane suglasne da će surađivati u području znanstveno-istraživačke i stručne djelatnosti te u provođenju preddiplomske, diplomske i poslijediplomske nastave i edukacije studenata u Klinici kao nastavnoj bazi HKS-a kao i ostalim oblicima suradnje.”

N1 očekuje odgovor obje institucije o značenju ovog sporazuma te njegovim financijskim posljedicama, s obzirom na turbulencije koje je tijekom čitave prošle godine izazvao pokušaj guranja sporazuma između Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Filozofskog fakulteta. Također, na stranicama Klinike objavljeno je i da je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško predvodio u četvrtak, 29. prosinca 2016. godine euharistijsko slavlje u prostorijama Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

“Prvo je to euharistijsko slavlje održano u Klinici od njezina osnutka 1893. godine. U uvodu slavlja, na kojem je sudjelovalo oko 50 članova medicinskog osoblja Klinike predvođeni ravnateljicom Klinike prof.dr.sc. Alemkom Markotić i njezinim zamjenikom doc.dr.sc. Rokom Čivljakom, biskup Šaško izrazio je zahvalnost Gospodinu za providnost i za ljude koji su omogućili ovaj početak, ovo prvo euharistijsko slavlje u prostoru kapelice”, objavljeno je u obavijesti, koja je uslijedila nakon one o potpisivanju sporazuma.

Zanimljivo je i da je Hrvatsko katoličko sveučilište (HKS) u akademskoj godini 2015./2016. pokrenulo prvi preddiplomski te diplomski studij iz područja biomedicine i zdravstva, uz dosadašnje studije teologije, sociologije, psihologije i slično. Diplomski studij sestrinstva pružit će studentima/icama nastavak edukacije na području sestrinstva, s naglaskom na unapređenju stručnih i znanstvenih kompetencija koje će im omogućiti prakticiranje medicine utemeljene na dokazima, ističe se, među ostalim.

“Kako se oba studija odvijaju u sklopu katolički integriranog sveučilišta, studenti će dobiti jedinstvenu priliku stjecanja biomedicinskih znanja ne samo kroz prizmu sestrinstva kao zdravstvene struke, već i društvene discipline koja se skrbi za čovjeka, i to onog najranjivijeg – bolesnog čovjeka. Stoga će kolegiji iz područja teologije, filozofije i etike u sestrinstvu, kao i zdravstvene psihologije i mentalnog zdravlja, s osobitim naglaskom na palijativnoj medicini, omogućiti nešto drukčije profiliranje sestrinstva od onoga kakvo se do sada nudilo u hrvatskom obrazovnom sustavu”, navela je na stranicama HKS-a Marta Čivljak, Pročelnica Odjela za sestrinstvo.

Iskustva iz inozemstva s vjerskim bolnicama i može li se to preslikati na javne bolnice u RH

Američko, ali i njemačko iskustvo pacijenata/ica bolnica u vlasništvu crkve govore o nizu problematičnih situacija. U Njemačkoj je, primjerice, zabilježeno odbijanje silovanih pacijentica koje, nakon pregleda i prijave policiji, zatraže “pilulu za dan poslije”, a abortus ne dolazi u obzir. Više od milijun zaposlenika/ica Katoličke i Protestantske crkve u ovim javnim djelatnostima riskira otkaze u slučaju razvoda, podvrgavanja medicinski potpomognutoj oplodnji, izražavanju simpatija prema seksualnim manjinama, ali i ako se odaju porocima o čijoj ozbiljnosti poslodavac arbitrarno odlučuje.

No, ono što je potencijalno opasnije u hrvatskom slučaju jest činjenica da je Fran Mihaljević javna bolnica, a ne bolnica u vlasništvu Crkve.

Ugovor je sklopljen između javne bolnice, koja je plaćana novcem poreznih obveznika/ica, i religijske organizacije, te bi zato morao izaći u javnost. Klinika je, naime, nastavna baza Medicinskog fakulteta, a po ovom sporazumu postala je i nastavna baza KBS. 

Zato je iznimno važno da javnost zna na koji će način te institucije surađivati na stručnom planu, koji obuhvaća prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju. U Klinici je centar za AIDS, a poznato je da Katolička crkva ne dozvoljava upotrebu prezervativa. Među pacijentima/icama ima sigurno i članova LBGT zajednice, a poznati su diskriminatorni stavovi Crkva prema njima. Nužno je sagledati što suradnja znači na znanstveno-istraživačkom planu, kao i na edukaciji studenata/ica i postdiplomaca/ki.

No, možda najvažnije je pitanje osigurava li njihov sporazum da će se u Klinici medicina obavljati po znanstvenim principima ili temeljem katoličkih naučavanja.