U fokusu

Aktivizam u Splitu

Strah od pletenja za kraj splitske Mjesečnice

Strah od pletenja za kraj splitske Mjesečnice

U petak je završena akcija “Mjesečnica  28 dana aktivističko – umjetničke  intervencije u javnom prostoru” u organizaciji građanskih aktivistkinja i aktivista iz Splita, a završetak akcije obilježen je snimanjem najave za video performans “Strah od pletenja”. Naziv simbolizira strah žena od povratka na vrijeme kad je prekid trudnoće bio ilegalan, a žene su ga izvodile, između ostalog i pletaćim iglama. Najava videa snimljena je simbolično, ispred splitskog rodilišta, kako bi se upozorilo da je u toj zdravstvenoj javnoj ustanovi u Splitu ženama otežan i gotovo u potpunosti onemogućen medicinski zahvat prekida trudnoće. Od 23 ginekologa, 22 ih ne vrši pobačaj i poziva se na priziv savjesti u pružanju zdravstvene skrbi. Time se stvara nepostojeći institut kolektivnog priziva savjesti, a pobačaj je već ilegalan, premda zakonom zagarantiran.

Mjesec aktivizma u borbi za poštivanje i zaštitu spolnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena započet je simboličnim puštanjem kondoma u zrak ispred HNK, na trgu Gaje Bulata, akcijom “Kondomi lete u nebo”. Cilj akcije jest upozoriti na važnost prevencije i spolnog odgoja u školama kao preduvjeta za spolno odgovorno ponašanje mladih. U okviru akcije održana je tribina “Teorija roda na udaru katoličke ideologije” s ciljem razotkrivanja pojma rodne ideologije kao sredstva napada na prava žena i LGBTI osoba. Održana je i radionica “Libido – ženska seksualnost” na kojoj je razmatrana ženska seksualnost kao izvor ženske moći, osobito u kontekstu feminističkog aktivizma i politike.  Od 13. do 20. svibnja odvijala se akcija “Tjedan 99 crvenih intervencija”, kao simbol 99 godina ženskog pokreta u Splitu. Na vješalicama od žice, koje su nekad ženama služile za vršenje pobačaja, izvješene su poruke koje upozoravaju na važnost poštivanja prava žena na besplatan, siguran i dostupan pobačaj i našu spremnost da svoja prava obranimo.

Udruga Domine, koja je organizirala akciju, podsjeća da su žene nositeljice života. One su te koje jedine mogu odlučivati o tome hoće li i kada rađati djecu. Prava žena su univerzalna i ne mogu i ne smiju biti podređena obitelji niti opterećena religijskim i kulturološkim vrijednostima. Žene su se za svoja prava izborile i ne pristaju na povratak 100 godina unatrag!