U fokusu

Radikalno rješenje Croatia Airlinesa

Strahovlada poslodavaca: “Dobit ćete otkaz, dobit ćete otkaz”

Strahovlada poslodavaca: “Dobit ćete otkaz, dobit ćete otkaz”

Uprava Croatia Airlinesa posegnula je za mjerom davanja redovnog otkaza s razlogom “skrivljenog ponašanja”  kabinskom osoblju koje se nalazi na bolovanju od  29. travnja i 2. svibnja. Predsjednik Uprave CA Krešimir Kučko smatra da je u pitanju prikriveni štrajk 42 djelatnice i da je mjera opravdana. Trenutno se otkazni zahtjevi nalaze pred Radničkim vijećem čije se očitovanje očekuje u roku 8 dana, no radi se samo o formalno-pravnoj proceduri jer odluka vijeća ne obvezuje Upravu.

Zakon o radu dozvoljava ovu mogućnost i time zapravo otvara put dugotrajnom sudskom postupku. Naime, inspekcije HZZO provele su izvanredni nadzor i nisu uočile nepravilnosti u spornim bolovanjima, te će Uprava morat dokazivati namjeru štrajka putem lažnih bolovanja, a stjuardi i stjuardese pokretati tužbene postupke za dokazivanje nelegalnih otkaza i zaštitu svojih radničkih prava.

Pravi razlozi koji su doveli do ovakve situacije, pasti će u drugi plan. Neslaganje oko odredbi Kolektivnog ugovora, natezanje poslodavca i djelatnika kad i čijom suglasnosti Kolektivni ugovor stupa na snagu, odbijanje Uprave  CA prijedloga Sindikata da u sklopu restrukturiranja tvrtke svima jednako smanje plaće, uvjeti rada u kojima radi kabinsko osoblje i nerentabilnost jedine zračne kompanije u državi, sve što je i dovelo do ovakve situacije više neće biti bitno. Bitno će biti tko će odnijeti pobjedu na sudu.

Umjesto da se težište problema rješava u srži, ono se krajnjim zakonskim mogućnostima prebacuje u višegodišnji sudski postupak čime se vrlo jasno poručuje onima koji žele bolje radne uvjete da ih čeka iscrpljujuća i egzistencijalno upitna borba.