U fokusu

Na putu prema dole

Stranke opet na Stupu srama

Stranke opet na Stupu srama

CESI i inicijativa “Seksizam naš svagdašnji” organizirali su u subotu, 3. lipnja, akciju “Stup srama – lokalno izdanje” u središtu Zagreba, tijekom koje su prozvale političke stranke koje ignoriraju zakonsku obavezu rodnih kvota ili žene stavljaju na dno kandidacijskih lista, a prozvali su i neke medije zbog seksističkog ponašanja prema političarkama.

Maja Gergorić iz CESI-ja rekla je da od 2007. godine uoči svakih izbora organiziraju takvu akciju jer žele osvijestiti javnost koliko je malo žena na kandidacijskim listama te izabranih u predstavnička tijela. Također žele upozoriti kako se provodi zakonska obveza stranaka i kandidacijskih lista o obaveznom broju žena odnosno podzastupljenog spola od 40 posto, dodala je.

Naglasila je da ove godine stranke i liste koje su sudjelovale na lokalnim izborima, trebaju platiti ukupno oko 9 milijuna kuna kazne zbog nepoštovanja tih odredbi. Podaci su pokazali da brojne stranačke i kandidacijske liste nemaju 40 posto žena na svojim listama iako postoje zakonske sankcije ocijenivši kako je nekima lakše platiti kaznu nego biti rodno ravnopravan. Čak i one stranke koje su stavile žene na svoje liste, one su u pravilu na dnu ili na sredini kandidacijskih lista, dodala je. To se ponajbolje vidi u činjenici da je značajno manje žena izabrano u općinska i gradska vijeća te županijske skupštine nego ih je bilo kandidirano.

{slika}

Na razini velikih gradova sjedišta županija je oko 29 posto žena je izabrano u Gradska vijeća, a na razini županija 26 posto, kazala je Gergorić, napomenuvši da postoje velike regionalne razlike. Glede razlika po županijama u Dalmaciji je najgore, tamo najviše lista nisu poštovale zakonske obveze, a najgora Županijska skupština je ona Splitsko-dalmatinske županije u koju je izabrano svega 13% žena, ustvrdila je. Što se tiče velikih gradova najgora je situacija u Velikoj Gorici. Ocijenila je kako su prema njihovom istraživanju relevantnije regionalne razlike nego stranačke iako i dalje stranke liberalne i lijeve orijentacije prednjače po uključivanju žena u odlučivanje.

Gergorić je prozvala i neke medije koji su pokazali seksističko ponašanje prema političarkama, jer, naglasila je, više govoreći o tome kako koja političarka izgleda i kako je obučena, nego o tome kakav je njezin politički program i stavovi što dovodi do marginalizacije žena u politici te šalje lošu poruku svim onim ženama koje bi se možda željele uključiti. Građani i građanke koji su na glasanju za najseksističkiji medij proglasili Net.hr.

Kako stvari stoje na političkoj sceni, CESI će uskoro organizirati i novo nacionalno izdanje Stupa srama povodom skorih parlamentarnih izbora.