U fokusu

zabrana nošenja u javnim ustanovama

Stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije u Njemačkoj složne oko zabrane burke i nikaba

Stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije u Njemačkoj složne oko zabrane burke i nikaba

Screenshot: YouTube

Stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije u Njemačkoj približile su svoje stavove glede zabrane nošenja burki i nikaba u javnim ustanovama, javlja Spiegel Online u subotu.

“Socijaldemokrati/kinje pokazuju otvorenost naspram prijedloga demokršćanskog ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizierea o zabrani nikaba i burke u javnim ustanovama poput državnih ureda, sudova, sveučilišta i škola”, javlja Spiegel Online pozivajući se na interne protokole sastanaka koalicije.

Socijaldemokrati/kinje su dosada bili/e protiv zabrane pokrivala cijelog tijela, tvrdeći da bi ta zabrana bila pretjerana.

Istodobno Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), koja zajedno s Unijom CDU/CSU kao manji partner čini vladu na čelu s Angelom Merkel, odbacuje mjere poput oduzimanja njemačkog državljanstva osobama koje su sudjelovale u borbama u inozemstvu na strani islamista.

Mjere koje je Unija CDU/CSU predložila u sklopu tzv. Berlinske izjave donesene nakon terorističkih napada u Njemačkoj u srpnju, osim zabrane burke predlažu i povećanje broja policajaca kao i mogućnost intervencije oružanih snaga i u slučaju unutarnje opasnosti.

Unija je u međuvremenu odustala od potpune zabrane burke i nikaba u Njemačkoj te se ograničila na zabranu u državnim ustanovama.