U fokusu

PROVJERITE KAKO MOŽETE OSTVARITI SVOJE GLASAČKO PRAVO

Studentice i studenti u kampanji ‘glasuj PROTIV’

Studentice i studenti u kampanji ‘glasuj PROTIV’

Iako nas srce boli što 1. prosinca moramo izaći na referendum i time podržati situaciju u kojoj se ljudska prava daju na volju naroda, shvaćamo i aktivno podržavamo važnost kampanja #glasujPROTIV koje su se proširile društvenim mrežama. Bojkot referenduma je kontraproduktivan jer tu nedjelju nije važna izlaznost – troje ljudi može promijeniti/očuvati Ustav.

Zato se AUT i matični njihov Klub studenata Filozofskog fakulteta usredotočuju na mobilizaciju studenata/-ica.

“U srijedu, 13.11. u suradnji s BRID-om i CMS-om organiziramo tribinu Neću da to Uđe u Ustav! na kojoj ćemo razgovarati o posljedicama potencijalne promjene Ustava, strategijama otpora i budućnosti Hrvatske ako do te promjene dođe. Na njoj ćemo dijeliti i letke o važnosti izlaska na referendum i glasovanja ‘protiv'”, priopćeno je iz AUT-a.

Budući da mnogo studenata/ca zbog manjka vremena i novca 1. prosinca neće ići u mjesto prebivališta, na letku će biti i sve informacije o glasovanju izvan mjesta prebivališta.

Procedura je jednostavna i besplatna – najkasnije do 20.11.2013. trebamo se s osobnm iskaznicom obratiti uredu za opću upravu (poštom, faksom ili osobno), neovisno o mjestu upisa u registar birača/ica.

Dvije su opcije:

1. Ako ne znamo gdje ćemo biti 1.12., popunjavamo ovaj obrazac i tražimo potvrdu s kojom možemo glasovati na bilo kojem mjestu u Hrvatskoj.

Ako znamo gdje ćemo biti 1.12., ispunjavamo ovaj obrazac i privremeno se upisujemo u registar birača i biračica u tom mjestu.

“Planiramo i snimanje kratkih videa u kojima će profesori/ce i studenti/ce Filozofskog fakulteta pričati o važnosti izlaska na referendum i glasovanja PROTIV. Budući da nam je bitno u svim aktivnostima koje provodimo imati i podršku uprave Fakulteta, nadamo se da ćemo dobiti dozvolu za postavljanje zastave duginih boja na pročelje faksa kao simboličnog znaka potpore LGBTIQ studenticama/ama i zaposlenicima/ama Filozofskog.

Pozivamo sve fakultete, pojedinke/ce i studentske udruge da nam se pridruže u akciji mobilizacije studenata/-ica. Važno je na svim razinama osvijestiti posljedice izglasavanja ove diskriminatorne odredbe u Ustav. Što je sljedeće – zabrana razvoda i učenja o evoluciji? Protjerivanje vjerskih i nacionalnih manjina? Premda su posljednjih mjeseci ponižavani  gejevi, lezbijke i njihove obitelji, ne zaštitimo li 1. prosinca ljudska prava i dostojanstvo već sutra na red mogu doći Srbi, Romkinje, ateisti, reproduktivna prava žena, samohrani roditelji”, upozorili/e su iz AUT-a.

“Ne treba zaboraviti da svi/e mi pripadamo nekoj od manjina – zato se trebamo solidarno i borbeno uključiti u izgradnju boljeg, tolerantnijeg i otvorenijeg društva. Jedan svijet – jedna borba”, zaključeno je.