U fokusu

Skandal na suđenju vjeručiteljici koja je podučavala djecu da je homoseksualnost bolest

Sutkinja zastrašivala i vrijeđala svjedokinju

Jučer je  na Županijskom sudu u Zagrebu održano treće ročište na postupku koji se vodi povodom tužbe koju je podnijela Lezbijska grupa Kontra jer je vjeroučiteljica Jelena Čorić Mudrovčić u osnovnoj školi Bartol Kašić u Zagrebu, učenike na satu vjeronauka poučavala da je homoseksualnost bolest. Sutkinja Vesna Kovačević-Ostoić je za vrijeme saslušanja vikala na jednu od svjedokinja, majku djeteta koje je pohađalo nastavu u školi Bartol Kašić, te ju zastrašivala i izrijekom vrijeđala govoreći “Kakva ste vi majka!”.

Sutkinja zastrašivala i vrijeđala svjedokinju

Jučer je  na Županijskom sudu u Zagrebu održano treće ročište na postupku koji se vodi povodom tužbe koju je podnijela Lezbijska grupa Kontra jer je vjeroučiteljica Jelena Čorić Mudrovčić u osnovnoj školi Bartol Kašić u Zagrebu, učenike na satu vjeronauka poučavala da je homoseksualnost bolest.

Sudjelovanje javnosti na ovom ročištu nije bilo u potpunosti omogućeno. Sutkinja, iako upoznata sa interesom javnosti nije omogućila veću prostoriju, tako da je zbog nedostatka prostora dio prisutnih građana i građanki te predstavnika/ca institucija (primjerice predstavnica Hrvatskog pravnog centra…) morao izaći iz prostorije. Sutkinja je također na početku ročišta tražila od prisutnih da se podijele “kojoj od strana pripadaju”, a na zamolbu prisutnih da li eventualno postoji mogućnost da stojećki prate raspravu već vidno uznemirena odgovorila je: “Ne može nitko stajati, u mojoj sudnici se stoji samo u jednom slučaju, a to je kada ja izričem presudu!”.

Na prijedlog punomoćnice tužiteljice za odgodom ročišta dok se ne stvore uvjeti za puno sudjelovanje javnosti, odgovorila je da se je ovaj slučaj treba ići po hitnom postupku, sa čim se naravno složio i branitelj vjeroučiteljice.

Ročište je nastavljeno, a ono što je uslijedilo može se opisati riječima sramotno i skandalozno.

Sutkinja Vesna Kovačević-Ostoić je za vrijeme saslušanja vikala na jednu od svjedokinja, majku djeteta koje je pohađalo nastavu u školi Bartol Kašić, te ju zastrašivala i izrijekom vrijeđala govoreći “Kakva ste vi majka!”, “Zašto vaše dijete nema udžbenik iz vjeronauka?” i sl. Svjedokinja se nakon takvog ponašanja, salvi uvreda i zastrašivanja više nije mogla prisjetiti koja je bilo prethodno pitanje, što je dodatno iznerviralo sutkinju.

Punomoćnica tužiteljice zgrožena takvim neprimjerenim ponašanjem, koja i sama kaže da u 15 god. prakse nije čula ni vidjela takvo, podnijela je zahtjev za izuzeće sutkinje zbog strukturalne viktimizacije svjedokinje koja je svjedočila o počinjenoj diskriminaciji od strane vjeroučiteljice.