U fokusu

unutar i izvan četiri zida

Sutra je 19. Zagreb Pride: Ustav za sve obitelji!

Sutra je 19. Zagreb Pride: Ustav za sve obitelji!

S.K.

Prenosimo najavu Zagreb Pridea:

Sutra, u subotu 19. rujna 2020. mi, lezbijke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne, queer osobe, dugine obitelji i zajednica okupit ćemo se u Devetnaestu Povorku ponosa Zagreb Pridea kako bismo zahtijevale potpunu ustavnu jednakopravnost.

Povorka će se prvi puta okupiti na Markovu trgu, od 15h, da bi potom ponosno koračala središnjim zagrebačkim ulicama: preko Strossmayerovog šetališta spustit će se u Mesničku, pa potom proći Ilicom i Trgom bana Jelačića, gdje se vijore zastave duginih boja, te će Vlaškom i Langovim trgom stići u Park Ponosa, Ribnjak.

Na Markovu trgu nećemo biti slučajno tamo ćemo biti da od najviših organa vlasti naše Republike zahtijevamo da sruše zidove koji i dalje ograničavaju naša prava, a naše obitelji i dalje guraju u drugi red građanki i građana.

Zahtijevamo stoga da se pokrene postupak promjene Ustava tako da se u svim pravima i obvezama izjednače sve obitelji. Sazrelo je vrijeme da se nepravedna i duboko ponižavajuća odredba o definiciji braka izmijeni tako da uključi i istospolne obitelji.

Nedavna odluka Ustavnog suda kojom je istospolnim obiteljima omogućeno udomljavanje djece jasno govori koliko je ustavno ograničenje iz 2013. zastarjelo, besmisleno i protuprirodno.

Ono ne odražava stvarne živote kojima živimo. Mi smo živi svjedoci i svjedokinje ove nepravde. Svakodnevno svjedočimo da lezbijke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe u Hrvatskoj stvaraju obitelji, sa svojom djecom ili bez njih, ali i dalje ne živimo jednakost u pravima i dostojanstvu.

Ove, devetnaeste godine Povorke, borimo se za ustavnu jednakost i pravo na slobodu, unutar i izvan četiri zida! Za slobodu, jednakost i sigurnost u našim domovima s našim obiteljima, kao i na našim ulicama i trgovima. To moraju jamčiti i naši zakoni, a prije svega hrvatski Ustav. Ustav nama trenutno predstavlja zid, jer ograničava i guši naše slobode. Taj zid moramo srušiti.

 

Napomena.

Na Povorci ponosa i na kasnijem druženju na Ribnjaku, poštivat će se sve epidemiološke mjere, bit će osigurani dezinficijensi i zaštitne maske. Prosvjednike i prosvjednice pozivamo da drže razmak od 1,5 metra na svim lokacijama i cijelo vrijeme kretanje Povorke. Ove godine osigurale smo korištenje cjelokupne površine Parka Ribnjak, kako bismo osigurale dovoljno prostora za sve. Također, neće biti postavljena niti pozornica, već tri međusobno udaljena dj-pulta, kako bi se izbjeglo okupljanje većeg broja ljudi ispred bine.