U fokusu

Pobuna protiv ZOR-a

Sutra opći štrajk, u srijedu prosvjed na Markovom trgu

Sutra opći štrajk, u srijedu prosvjed na Markovom trgu

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata, Vilim Ribić, najavio je da će se opći štrajk solidarnosti održati u utorak, 25. veljače, a dan poslije i prosvjedni skup na Markovu trgu kada bi, kako se očekuje, u saborskoj proceduri trebao biti Zakon o radu (ZOR).

Opći štrajk bio bi organiziran kao štrajk solidarnosti s radnicima u dvjema tvrtkama u kojima radnici već 25 mjeseci nisu primili plaću, pojasnio je Ribić u intervju tjedna Hrvatskoga radija, napominjući kako je riječ o jednoj  ugostiteljskoj i jednoj tekstilnoj tvrtki.

“Ako vlast to ne osjeća kao pritisak i nastavi po svome i mi ćemo ići dalje sve do peticije za raspisivanje prijevremenih izbora. Bude li odaziv na štrajk dobar, išli bismo u opsežniji štrajk i na potpisivanje peticije jer ako sindikalna sredstva ne daju rezultate treba ići s političkim sredstvima”, istaknuo je Ribić.

Vladin prijedlog izmjena ZOR-a pomaknut je u dnevnome radu saborske procedure s prošle na iduću srijedu, a Ribić drži da štrajkom i prosvjedom treba učiniti pritisak kako bi se ZOR u predloženom obliku povukao iz procedure.

Po njegovim riječima, takvo zakonsko rješenje na tragu je smanjenja radničkih prava kroz smanjenje cijene rada i “rastakanje socijalne države”. “To je agenda ove garniture na vlasti koju karakterizira nesposobnost postizanja kompromisa”, poručio je je Ribić.

Vlastima je zamjerio da stalno ponavljaju teze za koje osobno drži da su kreirane izvan zemlje i nisu produkt unutarstranačkih i rasprava s drugim čimbenicima u zemlji.