U fokusu

Počelo potpisivanje peticije za Zakon o financiranju skloništa

Sva više nasilja nad ženama, a sigurne kuće se zatvaraju

Iako je premijerka Jadranka Kosor danas, na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama rekla: ‘Moramo uložiti sve snage u borbi protiv nasilja nad ženama’, nacrt Zakona o financiranju autonomnih ženskih kuća zapeo je upravo u Vladi, a zatvaranje prijeti pet od sedam autonomnih skloništa za žene. U isto vrijeme od početka godine do danas u obitelji je ubijeno čak 11 žena.

Sva više nasilja nad ženama, a sigurne kuće se zatvaraju

Iako je premijerka Jadranka Kosor danas, na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama rekla: ‘Moramo uložiti sve snage u borbi protiv nasilja nad ženama’, nacrt Zakona o financiranju autonomnih ženskih kuća zapeo je upravo u Vladi, a zatvaranje prijeti pet od sedam autonomnih skloništa za žene.

‘U siječnju će svoja vrata zatvoriti najmanje pet od sedam autonomnih ženskih skloništa radi nedostatnog financiranja od gradova, županija i države’, rekla je Neva Tolle, dugogodišnja voditeljica Autonomne ženske kuće Zagreb. No što je još sramotnije, ističe Tolle, jest to što je godišnje potrebno tek sedam i pol milijuna kuna za rad svih sedam kuća raspoređenih po cijeloj Hrvatskoj.

Kaže kako je nacrt Zakona o financiranju autonomnih ženskih skloništa predan Vladi na razmatranje te kako je trebao po hitnom postupku biti izglasan u Saboru. No to se nije dogodilo; problem je, kako kaže aktivistica, spuštena na nižu razinu, na Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. ‘Ministar Ivić nas je pozvao na sastanak, no otkazao ga je zbog protokolarnih obveza i od tada ništa’, ogorčena je Tolle.

A upravo bi taj Zakon omogućio da se iz državnog proračuna osigura garantirano financiranje skloništa za žene i djecu žrtve nasilja, a ne da su svake godine skloništa prepuštena na milost i nemilost jedinicama lokalne samouprave koja u najvećoj mjeri financiraju autonomne ženske kuće.

Tako je zbog nedostatka sredstava ove godine zatvoreno sklonište u Sisku. Iako 30 posto sredstava za rad skloništa dolazi od države tj. od navedenog Ministarstva, ako grad i županija ne isplate svoj dio, kao što je, kaže Tolle, bio slučaj u Sisku, iznos od države nije dovoljan za funkcioniranje skloništa.

Ističe kako političari moraju shvatiti važnost ovog problema, skloništa su nužna jer nerijetko spašavaju živote žena i djece, zaključila je Tolle na Trgu bana Jelačića gdje su aktivistice sakupljale potpise građana za rad autonomnih ženskih kuća.

Potpisivanje peticije za donošenje Zakona o financiranju skloništa će trajati do 30. rujna (od 10-17 sati) a peticija s prikupljenim potpisima ce se predati  Vladi RH.

Od početka godine ubijeno čak 11 žena

Prema najnovijim podacima koje smo dobili iz Ravnateljstva policije od početka godine u obitelji je ubijeno čak 11 žena.

No, ubojstva u obitelji ne evidentiraju samo zločin nad bračnim drugom ili pak izvanbračnim partnerom.

Tako su u prvih šest mjeseci ove godine, prema podacima iz policije, u dva slučaja majke usmrćene od strane sinova, u jednom slučaju izvanbračni suprug je usmrtio suprugu, u jednom slučaju šogor šogoricu te u jednom slučaju dečko je ubio djevojku.