U fokusu

RODNI I SPOLNI STEREOTIPI S POTPISOM YANG LIu

Svakodnevni seksizam: Muškarci upoznaju žene

Svakodnevni seksizam: Muškarci upoznaju žene

Yang Liu

Yang Liu grafička je dizajnerica koja je odlučila ilustrirati razlike između muškaraca i žena, ali i svakodnevni seksizam s kojima se žene moraju nositi. Oslanjajući se na iskustva, izazove i različite poglede na muško-ženski svijet koji je i sama iskusila, Yang u knjizi Man meets woman prikazuje pitanje roda kroz razne situacije, od obiteljskog života, karijere do broja seksualnih partnera. Jednostavan dizajn ukomponiran je u priču o prastarim stereotipima koji se povezuju s novim pristupom, ulogama i odnosima muškaraca i žena u grafičkom obliku. Kroz takav pristup umjetnica nastoji izazvati međusobno razumijevanje i toleranciju koje u društvenom svijetu i dalje nedostaje.

{slika}

Svaka stranica knjige ilustrira osjećaje, radnje i uloge muškaraca koji su prikazani zelenom bojom i smješteni na lijevu stranu i žena s ružičastom pozadinom na desnoj strani. Iako se radi o šarenom i razigranom dizajnu koji neodoljivo podsjeća na slikovnicu, glavni cilj projekta je prikaz kontrasta između muškaraca i žena, te rodnih podjela koje su još uvijek daleko od napretka i jednakosti kojoj težimo. Prije par mjeseci Yang Liu je održala prezentaciju svoje knjige i objasnila priču iza svakog pojedinog dizajna. Prezentacija je dio kreativnih jutra i besplatnih predavanja uz doručak koji se organiziraju u cijelome svijetu, a u travnju ove godine Yang je berlinskoj publici predstavila Man meets Woman.

{slika}

Iako su neke lustracije bazirane na klišejima koji su još uvijek prisutni u našem društvu, većina su pomno dokumentirane situacije temeljene na osobnim stavovima i iskustvima dizajnerice. Svakodnevna interakcija i komunikacija muškaraca i žena sažeta je u nekoliko riječi koje opisuju ilustriranu situaciju što je i jedini tekst u knjizi. Dizajnirano s dozom humora, određenu publiku će sigurno nasmijati, dok će drugi čitati između imaginarnih redova autorice. Knjiga na police stiže u listopadu, a sudeći po sadržaju sigurno će biti jedna od tema u narednim mjesecima.

{slika}

{slika}