U fokusu

osoba s invaliditetom i dalje živi u segregaciji

Svjetski dan socijalne pravde: Bez kvalitetnih radnih mjesta nema socijalne pravde

Svjetski dan socijalne pravde: Bez kvalitetnih radnih mjesta nema socijalne pravde

Povodom Svjetskog dana socijalne pravde, koji se obilježava 20 veljače, priopćenjima su reagirali Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) te Platforma 112.

SSSH napominje kako su za ovogodišnju temu Svjetskog dana socijalne pravde Ujedinjeni narodi izabrali su dostojanstveni rad, i njegovu uloga u globalnim migracijama.

“UN ističe da je većina migracija na globalnoj razini izravno ili neizravno vezana uz traženje prilika za dostojanstveni rad. Podaci za Hrvatsku potvrđuju ovu tezu: više istraživanja pokazalo je da glavni uzrok iseljavanja iz Hrvatske nije nezaposlenost, nego potraga za kvalitetnijim poslom.

Žalosno je, i znakovito, da upravo u vrijeme ekonomskog oporavka kvaliteta radnih mjesta u Hrvatskoj ubrzano opada. Gotovo svaka objava europskih podataka donese neki novi pokazatelj po kojem smo pali na europsko dno. Nakon što smo nedavno saznali da uvjerljivo vodimo po udjelu prekarnog rada (8,4 posto, naspram europskog prosjeka od svega 2,3 posto), jučer objavljeno istraživanje o kvaliteti života u Europskoj uniji pokazalo je i da imamo daleko najnižu razinu ravnoteže radnog i privatnog života. Štoviše, podaci pokazuju da je među članicama EU upravo Hrvatska doživjela najveće pogoršanje u posljednjih deset godina”, ističu iz SSSH.

“Sigurnost radnog mjesta, mogućnost pomirenja radnog i privatnog života, zdravi i sigurni uvjeti rada, postupanje s radnicima/ama s poštovanjem i uvažavanjem, mogućnost učenja i napredovanja temeljenog na radu i zaslugama, poštivanje radnih prava u praksi, pa i sloboda sindikalnog organiziranja i djelovanja, samo su neke od odrednica kvalitetnih radnih mjesta, kakvih u Hrvatskoj nedostaje”, dodaju.

“Kao organizacije koje od samog početka zajedničkog djelovanja promiču prava osoba s invaliditetom i svih drugih ranjivih skupina, povodom Međunarodnog dana socijalne pravde želimo upozoriti da je Hrvatska i nadalje zemlja gdje tisuće naših sugrađanki i sugrađana – osoba s invaliditetom i dalje živi u segregaciji i u uvjetima ispod granice dostojanstva, dok se nacionalna politika deinstituticonalizacije provodi rakovim korakom, unatoč osiguranim fondovima EU.

Unatoč pozitivnim pomacima tijekom prethodnih godina, posebno u pogledu širenja usluge osobne asistencije i nekoliko uspješnih iskoraka prema transformaciji domova socijalne skrbi u pružatelje usluga  podrške za život u zajednici, trenutno je proces deinstitucionalizacije gotovo zaustavljen o čemu govori stagnacija broja korisnika usluga u zajednici te izuzetno niska stopa utroška namjenskih sredstava  iz Europskog socijalnog fonda za razvoj usluga podrške za život u zajednici, što prvenstveno govori o neadekvatnoj koordinaciji procesa. Očito  je i da ne postoje dovoljno učinkoviti mehanizmi kontrole kvalitete usluga i upravljanja uslugama smještaja”, kažu iz Platforme 112.