U fokusu

Ruske aktivistkinje

Sziget festival: Članice Pussy Riot odgovarale na pitanja o aktivizmu

Sziget festival: Članice Pussy Riot odgovarale na pitanja o aktivizmu

Facebook

Dvije članice ruskog punk benda Pussy Riot, Nadežda Tolokonjikova i Maša Aljohina, govorile su jučer na okruglom stolu organiziranom u okviru 23. Sziget festivala u Budimpešti.

Tema ovogodišnjeg, javnog interaktivnog okruglog stola bila je sloboda, a tematski okrugli stolovi već su uobičajeno povezani sa Sziget festivalom koji je postao poznat i kao ‘otok slobode’ i može se smatrati neovisnom državom.

Aljohina je ovom prigodom rekla kako je Putinov režim vrlo konzervativan, poput Ruske pravoslavne crkve, koji smatra da je jedina ženska uloga roditi dijete kako bi doprinijela rastu populacije. Međutim, u Rusiji trudnica prima svega 50 dolara mjesečne naknade od države, što nije dovoljno ni za hranu; nema odgovarajuće socijalne sigurnosne mreže za roditeljstvo.

Tolokonjikova je rekla kako je njihovo puštanje iz zatvora bio samo Putinov ‘PR potez’ pred Zimske olimpijske igre u Sočiju. Ali da su po izlasku iz zatvora odlučile ne samo vratiti se glazbi, već i osnovati nevladinu organizaciju koja se bori za političke zatvorenike/ce.

Upitane da prokomentiraju trenutnu situaciju u Ukrajini, i Aljohina i Tolokonjikova su osudile rusku prisutnost u Ukrajini, te se složile oko toga da Krim treba ostati dio Ukrajine.

Osvrćući se na pitanje o njezinim političkim ambicijama, Tolokonjikova je rekla kako političkoj promjeni mora prethoditi kulturna promjena, te dodala kako ju je zatvorska kazna koštala toga da se ne može kandidirati u idućih 10 godina.

Napomenimo kako je Pussy Riot punk-rock aktivistička skupina koja je postala poznata po provokativnim nastupima i protivljenju politici koju provodi Vladimir Putin. Tolokonjikova i Aljohina osuđene su na dvije godine zatvora nakon njihovog gerila nastupa na moskovskoj katedrali Krista Spasitelja u Moskvi u veljači 2012. godine, ali su puštene u prosincu 2013. godine nakon pritiska javnosti i pred Zimske olimpijske igre u Sočiju.