U fokusu

Omiljene ikone studija Ghibli

Tko su najveće fiktivne frajerice?

Tko su najveće fiktivne frajerice?

Tko je najveća fiktivna frajerica?

Kada sam započela s pisanjem liste omiljenih heroina, primijetila sam da se kontinuirano vraćam na žene u filmovima koje je proizveo Studio Ghibli, pogotovo u djelima autora Hayao Miyazakia.

Od Princeza koje se bore za prava golemih insekata, do djevojčice koja nastoji spasiti par praščića, Miyazaki jednostavno tako prokleto dobro prikazuje junakinje.

I ne govorim o stereotipnoj “snažnoj” ženi koju toliko forsira Hollywood, i kakva biva prikazana u Hark! A Vagrant-u . Govorim o ženama koje nalikuju STVARNIM ženama, koje imaju STVARNE osjećaje i koje mogu postati STVARNI uzori.

Za vas koji niste upućeni u veće studije animacije u Japanu, izvolite kraći presjek rada studija Ghibli.

Studio je oformljen 1985. godine nakon uspjeha  animiranog filma “Nausikaja iz vjetrovite doline” autora Miyazakia (više o tome za minutu). Studio je proslavljen prvenstveno radi produkcije animiranih filmova visoke kvalitete, ispunjenih sa vizualima koje vas jednostavno zadivljuju, te kompleksnom/srcedrapateljskom pričom. Nisu skloni korištenju računalne animacije, te često cijele filmove crtaju ručno.

John Lesseter je veliki fan, te je čak odao počast Studiju Ghibli u animiranom “Priča o igračkama 3”

Iz Ghiblia su izašli najpoznatiji filmovi u Japanu, koji su u kinima po popularnosti čak prešli zapadnjačke klasike, kao što je Titanik. “Spirited away” je prvi japanski uradak koji je ikada bio nominiran za Oscara u kategoriji Najbolji animirani film – i prvi koji ga je osvojio.

Da se vratimo na temu, danas želim imati feminističku proslavu svojih najdražih Ghibli žena.

Neke od ovih gospođa su glavni likovi, neke su sporedni likovi, ali sve su uspjele u portretiranju trodimenzionalne i inspirativne heroine koja bi uspjela natjerati Lauru Mulvey da rida suze radosnice.

1.      San – Princeza Mononoke

Rečeno nam je da je San bila dojenče kada su je njezini roditelji bacili pred noge golemog vuka i pobjegli kako bi spasili vlastite živote. Srećom po San, taj vuk/Bog je odlučio uzeti je pod svoje i odgojiti.

Kada prvi puta vidimo San, ona napada maleno selo, pokušavajući ubiti ženu koja je odgovorna za uništavanje njezine šume. Jaše na leđima vuka, nosi masku, maše nožem i ubojita je do jaja.

Kako film napreduje, vidimo i njezinu nježniju stranu kada se zaljubi u Ashitaku, dječaka koji je proklet, te ona nastoji spasiti oboje – i šumu i selo. Kako god, ljubav je ne učini toliko nježnom i ne promijeni je: ona se i dalje bori sa ratobornim plemenom svinja, te kada dolazi do mogućnosti da se treba umrijeti kako bi se vratila ravnoteža u svijetu, ona je prihvaća, skupa sa svojim dečkom, kao jednakim.

Dok se mnogo žena u filmovima odriče svojih vjerovanja radi muškarca, San se drži sebe i čak na kraju filma, ljubavnici zadržavaju svoju vezu, temeljenu na njezinim uvjetima – ona ide živjeti u šumu i Ashitaka je posjećuje iz sela.

Jesam li spomenula da jaše na velikom vuku?

2.      Lady Eboshy – Princeza Mononoke

Studio Ghibi je veoma mudar kada se radi o siledžijama, ali nije uvijek lako zaključiti tko jest siledžija. Ako je San tehnički heroina, onda biste mogli pretpostaviti da je Lady Eboshi njezina protu-heroina, nasilnica. Kako god, ako niste nikada gledali Princezu Mononoke, znat ćete da stvari nisu uvijek crno-bijele.

Na primjer, za koliko zlih likova znate da imaju dodatni projekt spašavanja prostitutki i brige o ljudima s kugom?

Čitajući intervjue koje je dao Miyazaki smo otkrili da je Eboshi imala traumatičnu prošlost koja u filmu nije prikazana. Gledajući Eboshi, to nije teško zamisliti – ona je poprilično komplicirana.

U filmu, ona je predvodnica Irontowna, sela koje je odgovorno za uništavanje šuma. Ipak, Irontown (Željezni grad) je selo koje vode bivše prostitutke, koje je sve Eboshi spasila iz različitih bordela.  To su žene koje izvlače rude i proizvode željezo koje financira preživljavanje sela.

Uz to, Eboshi ima maleno iskupljenje, kada se pobrine za skupinu gubavaca. Kao protučinidbu, oni pomažu konstruirati i izraditi novo oružje za Eboshi i ostale žene. Riječima Minnie Driver, glumici koja daje glas Eboshi u engleskoj verziji filma, ona je: “ratnica, inovator i čuvarica”.

Sada, Nebosh nije savršena, i dalje je pohlepna i ustrajna u namjeri da ubije šumu i sve njezine stanovnike, u ime novca. Pokušava ubiti San i njezine prijatelje vukove u bezbroj situacija i prilika, te čak pokušava uništiti cijeli svijet, ali to joj nećemo zamjeriti.

3.      Sophie – Pokretni dvorac

Sophie započinje kao bilo koja druga djevojka. Zapela je na dosadnom poslu, vodi obiteljski dućan šeširima, njezina sestra dobiva svu pažnju jer je plavuša i radi u odličnoj pekari i zapravo, Sophie jednostavno ne misli previše na sebe. Nosi dosadnu odjeću, ima dosadnu smeđu kosu i nema dečka.

I to se sve mijenja kada dođe Howl.

Howl je zgodan čarobnjak s reputacijom velikog zavodnika. Nakon što Howl spašava Sophie od nekih ljigavih ljudi, Vještica odlučuje iskoristiti Sophie kako bi vratila čarobnjaku koji je njoj slomio srce u prošlosti. Vještica iskoristi čarobne moći i transformira je u staru ženu.

I zato volim ovaj film. Jer većinu vremena, Sophie dokazuje da je u glavnoj protagonistici toliko više nego samo fizički izgled. Kao stara gospođa, Sophie se iskazuje pameću, asertivnošću, hrabrosti, a čak i kao naborani nered, svejedno krade Howlovo srce. Inspirira strašljivog, sebičnog, plitkog čarobnjaka da postane bolji čovjek, i zauzvrat, na kraju filma, Sophie postaje žena kakva je oduvijek željela biti – samo je trebala napuniti 80 godina da to shvati.

Svi znamo da stara izreka “Ono što je unutra je bitno” je korištena u mnogo filmova, ali mišljenja sam da u ovoj priči ona stvarno dodaje smisao životu.

{slika}

4.      Chirio iz Spirited Away

Ako će itko oteti titulu Sophie kao najrazrađenijeg lika iz filmova, to je Chihiro.

Kao i Sophie, i Chihiro započinje neugledno. Ona je desetogodišnjakinja na putu u svoj novi dom, ostavila je svoju školu i prijatelje daleko iza sebe. Chihiro, sada, kao i svaki drugi skoro-pa-tinejđer, je njurgava, ovisna o roditelji i u načelu beskorisna.

A onda ona i njezina obitelj zapinju o portal koji vodi u drugi svijet. U tom svijetu roditelji bivaju pretvoreni u prasad. Njih zatim hvata vještica Yubaba, koja vodi lokalnu kuću/kupaonicu za duhove. Kako bi vratila roditelje, Chihiro se mora zaposliti u kući i dokazati se.

Usput joj pomaže mladi dečko koji radi kao naučnik kod Yubabe. Taj dečko – Haku – je Yubabin rob jer ne može zapamtiti svoje ime, tako da Chihiro, osim što mora osloboditi obitelj, ima zadatak osloboditi i svoju mladu ljubav.

Chihiro koja se pojavljuje na početku filma, i Chihiro s kojom završava zadnja scena, su različite kao noć i dan. Kroz avanture, ona postaje hrabra, otporna, pametna i voljna učiniti sve što treba za one koje voli.

Miyazaki je svojim kreiranjem Chihiro stvorio lika koji može biti uzor svakoj djevojčici – uključujući dvadesetjednogodišnje blogerice. 

Prevele i prilagodile Marinella Matejčić i Ana Stipković