U fokusu

osudile LGBT udruga iz srbije

Transfobni ispad Željka Joksimovića

Transfobni ispad Željka Joksimovića

Dok se u Hrvatskoj vodi burna rasprava oko inicijative U ime obitelji i diskriminatornog referenduma kojem je cilj Ustavom definirati brak kao zajednicu isključivo žene i muškarca, Srbija se jučer digla na noge zbog transfobnog ispada Željka Joksimovića.

Naime, on je kao jedan od sudaca popularnog reality showa X-faktor pokazao nerazumijevanje i neprihvaćanje natjecateljice Filipa Janevskog iz Makedonije, koja se identificirala kao transrodna osoba.

“Ja sam malo šokiran. Nisam nešto konzervativan, ali ja bih išao protiv sebe kada bih rekao da se meni to dopada i reći ću ti ‘ne’, ali lijepo pjevaš”, komentirao je zbunjeni Joksipović Fifijev nastup.

Međutim, ostali/e članovi/ice žirija Emina Jahović, Kristina Kovač i Kiki Lesendrić bili/e su oduševljeni/e nastupom, pa je Fifi prošla dalje.

Oglasile su se i LGBT udruge u Srbiji Gayten-LGBT, Centar za promociju LGBTIQ prava i organizacija za lezbijska ljudska prava Labris, koje su oštro osudile Joksimovićevo ponašanje.

“U reality emisiji natjecateljskog karaktera pop pjevač Željko Joksimović je pokazao osnovno nepoštovanje prema natjecateljici koja se identificirala kao transrodna osoba. Joksimović je u direktnoj komunikaciji s Filipom Janevskim – Fifi (22), iskazao najprije nepoštovanje, zatim nevjericu i gađenje, a na kraju diskreditiranje nje kao natjecateljice na osnovu njenog rodnog identieta, a ne na osnovu njenih pjevačkih sposobnosti”, priopćile su udruge.

“Željko Joksimović kao javna ličnost ima odgovornost prema onome što u javnom prostoru izgovara. Isto tako i važnije, on pokazuje osnovno nepoznavanje prava na rodno izražavanje, i krši Antidiskriminacijski zakon, sudeći o osobi na osnovu njenog osobnog svojstva, ne na osnovu njenih glasovnih mogućnosti. Na taj način, Željko Joksimović doprinosi još težem položaju transseksualnih osoba u Srbiji koje su izložene svakodnevnom nasilju i diskriminaciji na više nivoa”, dodale su.