U fokusu

prosvjedovalo se i u londonu

Trodnevni štrajk u Španjolskoj protiv rezova u obrazovanju

Trodnevni štrajk u Španjolskoj protiv rezova u obrazovanju

Jedan buran tjedan za Španjolce i Španjolke bliži se kraju. Sve je počelo štrajkom učenika i učenica te studenata i studentica u utorak, 16. listopada koji je trajao sedamdeset i dva sata. Radi se o samo jednom u nizu akcija u organizaciji španjolskog sindikata učenika/ica i studenata/ica, Sindicato de Estudiantes, koji okuplja mlade osobe od viših razreda osnovne škole sve do sveučilišnih studenata/ica lijevog opredjeljenja. Dakle, prema procjenama Ministarstva obrazovanja, od utorka do četvrtka nastavi u brojnim španjolskim srednjim školama i fakultetima nije prisustvovalo od 23 posto učenika/ice i studenta/ice. No, sindikati imaju drugačije brojke. Oni, naime, ističu kako čak 80 posto učenika/ica i studenata/ica je bojkotiralo nastavni proces

Treći dan prosvjednicima i prosvjednicama pridružili su se i roditelji, koji su na poziv najveće zajednice roditelja učenika/ica imenom CEAPA (La Confederación Española de Asociaciones de Padres y Madres de Alumnos, ili Španjolska zajednica društva očeva i majki učenika/ica) svoju djecu na jedan dan maknuli s nastave u osnovnim školama.

Štrajk je popraćen prosvjednim skupovima u sedamdesetak španjolskih gradova, od kojih je najveća potpora štrajkašima i štrajkašicama bila ona u Barceloni, Sevilli, Zaragozi, Valenciji i naravno Madridu, gdje se na posljednji dan štrajka, u četvrtak, u prosvjednom maršu okupilo oko 150.000 ljudi. Kolona prosvjednika i prosvjednica prošla je niz bulevar Paseo del Prado, napravila krug oko trga Cibeles i po ulici Calle Alcalá spustila se do zgrade Ministarstva obrazovanja uzvikujući zahtjeve za ostavkom ministra. Prosvjedni je marš završio na trgu Puerta del Sol, što je gotovo postala tradicija od prvog u nizu prosvjeda koji su započeli 15. svibnja 2011. godine, a najšire su poznati pod nazivom Indignados, odnosno Ogorčeni.

{slika}

Povod ovim civilnim akcijama su rezova u proračunu za obrazovanje, koje je španjolska vlast započela još 2010. godine. Ovi su rezovi do sada uskratili obrazovni sustav za pet milijardi eura, što je rezultiralo otpuštanjem na desetke tisuća nastavnika/ica, ukidanjem raznih programa financijske pomoći za učenike/ice i studente/ice, poput subvencija za hranu u kantinama i takozvanih stipendija za udžbenike kojima su se roditelji rasterećivali pretjeranog troška. Dok broj nastavničkog osoblja pada, na fakultete se upisuje sve veći broj studenata, a raste i iznos školarina. Ukinute državne socijalne mjere zamijenjene su novim programima studentskih kredita. Glavni je pak poticaj ovotjednim civilnim akcijama bila je priprema novog zakona koji predlaže reformu obrazovnog sustava. Dok ministar obrazovanja, José Ignacio Wert, tvrdi da se radi o modernizaciji obrazovanja, prema tumačenju studentskog sindikata radi se o reformi koja će uzrokovati raniju i užu specijalizaciju (veću u srednjim školama) i povećati kompetitivnost, zbog čega će kao krajnji ishod velikom broju mladih osoba vrata za visoko obrazovanje biti u potpunosti zatvorena već od kraja srednje škole.

Kako se tjedan bliži kraju, sve se čini kako sindikati studenata i studentica te roditelja imaju veliku potporu među španjolskim građanstvom, te s optimizmom najavljuju nove prosvjedne akcije. U međuvremenu, Wert je u nekoliko je navrata tijekom ovoga tjedna napao sindikat roditelja učenika, prekorivši ih zbog pridruživanja prosvjednicima koje opisuje kao ekstremnu radikalnu ljevicu i koji svojim pretjerivanjem u prikazivanju mjera štednje stvaraju karikaturu stvarnosti, prenosi El País. Sindikati su pak potaknuti ovotjednim uspjehom u petak objavili saziv na novi generalni štrajk, koji bi se trebao održati 14. studenog, niti osam mjeseci nakon posljednjeg u Španjolskoj. Kako je za isti datum najavljen generalni štrajk u Portugalu, akcija je prozvana prvim iberskim generalnim štrajkom u povijesti.

{slika}

Osim Španjolske, burno je bilo ovaj tjedan i na ulicama Velike Britanije, gdje su tisuće ljudi prosvjedovali protiv mjera štednje.