U fokusu

Mexico City rule

Trumpova administracija dodatno otežala pristup pobačaju diljem svijeta

Trumpova administracija dodatno otežala pristup pobačaju diljem svijeta

Trumpova je administracija priopćila u ponedjeljak da je znatno proširila opseg politike koja blokira američku pomoć stranim organizacijama koje obavljaju ili daju informacije o pobačaju, poručuju aktivisti/kinje koji/e tvrde da će ovaj potez značajno ometati pristup ženama kritičnoj skrbi.

Nova politika znači da će 8,8 milijardi dolara kojih je SAD inače davao za niz programa koji se bore protiv HIV/AIDS-a, malarije i bore za zdravlje majke i djeteta biti podložni takozvanoj politici Mexico Cityja.

Ova politika, uvedena 1984. godine, tvrdi da američke državne službe ne mogu financirati usluge planiranja obitelji stranim klinikama ili skupinama koje nude usluge pobačaja ili raspravljaju o pobačaju, čak i ako sredstva za te aktivnosti proizlaze iz ne-američkih izvora. Navedeno se inače primjenjivalo na mnogo manji fond od oko 600 milijuna dolara u američkim državnim fondovima.

Otkako je stupilo na snagu, pravo Mexico Citya rutinski se ukidalo pod demokratskim upravama i ponovno je uspostavljalo pod republikancima, a predsjednici ga koriste kako bi signalizirali gdje stoje na pravima pobačaja.

Kritičari ove politike to nazivaju “global gag rule” i navode da šteti ranjivim skupinama žena širom svijeta koje ovise o humanitarnim organizacijama za zdravstvenu zaštitu. Čak i kada politika Meksika nije uspostavljena, savezni zakon sprječava korištenje sredstava SAD-a za pobačaj u inozemstvu.

Predsjednik Donald Trump ponovno je uspostavio ovo pravilo u siječnju, samo nekoliko dana nakon što je preuzeo dužnost, ali je otišao dalje od toga i usmjeravao vladine agencije da nađu način kako primijeniti politiku na globalnu zdravstvenu pomoć koju pružaju svi odjeli ili agencije.

Američki državni tajnik Rex Tillerson odobrio je plan proširenja odredbi politike na financiranje za HIV/AIDS, zdravlje majke i djeteta, malarije i druge zdravstvene programe, izjavio je u ponedjeljak State Department.

To, između ostalog, uključuje oko 6 milijardi dolara financiranja za President’s Emergency Plan for AIDS Relief (PEPFAR), najvećeg svjetskog proizvođača lijeka za borbu protiv AIDS-a. PEPFAR, pokrenut 2003. godine tijekom administracije republičkog predsjednika Georgea W. Busha, zaslužan je za spašavanje milijuna života i uživa podršku parlamentarne većine.

Demokratska senatorica Jeanne Shaheen, članica Odbora za vanjske odnose Senata, rekla je kako će proširena politika imati “teške posljedice za milijune ugroženih žena i djece”.