U fokusu

Zabrana društvenih medija

Twitter i Facebook blokirani za vrijeme izbora u Ugandi

Twitter i Facebook blokirani za vrijeme izbora u Ugandi

Oko 15 milijuna birači i biračica u Ugandi izašlo je 18. veljače 2016. na glasovanje na parlamentarnim i predsjedničkim izborima koji bi trebali produljiti dugogodišnju vladavinu predsjednika Yowerija Musevenija, nakon kampanje koja je protekla u sjeni političkog nasilja. Ovi izbori smatraju se najkonkurentnijim izborima od uvođenja višestranačke demokracije prije 10 godina.

Već u ranim jutarnjim satima, građani i građanke Ugande otkrili su da im je pristup društvenim mrežama blokiran.

Robebell Kagumire, ugandski novinar rekao je kako se nije mogao spojiti na Twitter ni Facebook, iako je mogao čitati svoje mailove, kao što je imao i pristup drugim web stranicama.

On nije bio jedini koji je prijavio ovaj problem. I ostali građani i građanke Ugande također su imali poteškoća s povezivanjem na društvene medije.

Godfrey Mutabazi, izvršni direktor Uganda Communications Commissiona (UCC) izvijestio je oko podneva da je ugandska vlada blokirala društvene medije na zahtjev izbornog povjerenstva.

{slika}

Jedan od vodećih mobilnih operatera u Ugandi (MTN Uganda) također je u kasnim popodnevnim satima potvrdio da je vlada uputila zahtjev za blokiranje pristupa društvenim medijima.

Na ovim izborima bira se 290 zastupnika i zastupnica te predsjednik države.

Trenutni, 71-godišnji  predsjednik Yoweri Museveni na vlasti je punih 30 godina, a u ovoj izbornoj utrci ima sedmero protukandidata. Jedina žena u utrci za predsjednicu Ugande je 41-godišnja odvjetnica Maureen Kyalya Waluube.

Prethodni predsjednički izbori u Ugandi održani su 2001., 20006. i 2011. i bili su obilježeni optužbama za nasilje i uznemiravanje birača  i biračica.

Izborni rezultati trebali bi biti objavljeni u roku od 48 sati.