U fokusu

sramotna praksa

U 38 zemalja aktivistkinje i aktivisti su ubijane/i, mučene/i, pritvarane/i

U 38 zemalja aktivistkinje i aktivisti su ubijane/i, mučene/i, pritvarane/i

Pixabay

Ujedinjeni narodi naveli su 38 zemalja, među kojima Kinu, Rusiju i Mađarsku, za koje kažu da progone aktiviste i aktivistkinje za ljudska prava s kojima je UN surađivao te da ih zastrašuju ili im se osvećuju, prenosi civilnodruštvo.hr.

U godišnjem izvješću glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa navodi se da su u 38 zemalja aktivisti /kinje ubijani/e, mučeni/e i pritvarani/e. Također se spominje loše postupanje, nadzor, kriminalizacija i javna stigmatizacija žrtava i aktivista za ljudska prava.

“Svijet duguje tim hrabrim ljudima koji se zalažu za ljudska prava, koji su odgovorili na zahtjeve za pružanje informacija i suradnju s UN-om, i treba im jamčiti poštivanje njihovog prava na sudjelovanje. Kažnjavanje pojedinaca i pojedinki zbog suradnje s UN-om sramotna je praksa i svi moraju učiniti više kako bi ju iskorijenili”, napisao je Guterres.

Aktiviste i aktivistkinje za ljudska prava često se optužuje za terorizam ili suradnju sa stranim entitetima kao i za nanošenje štete ugledu države ili sigurnosti, stoji u izvješću i dodaje se da to predstavlja “zabrinjavajući trend”.

Među 38 država spomenutih u izvješću nalaze se Rusija, Kina, Mađarska, Kolumbija, Kuba, Egipat, Indija, Izrael, Mjanmar, Saudijska Arabija, Turska i Venezuela.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je u četvrtak da izvješće “nije u skladu s činjenicama” te da je Kina “zemlja vladavine zakona”.

Izvješće će biti predstavljeno Vijeću za ljudska prava idući tjedan.