U fokusu

Posljedice Milinovićeva zakona

U bolnici Sveti Duh broj umjetnih oplodnji pao za trećinu

Uspješnost medicinski potpomognute oplodnje u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh pala je za čak trećinu. Prema podacima koje je iznijela glavna biologinja dr. Sanja Vujisić Živković, postotak postignutih trudnoća pao je od 31. srpnja, otkad je na snazi novi Zakon o medicinskoj oplodnji, sa 36 na 24 posto.

U bolnici Sveti Duh broj umjetnih oplodnji pao za trećinu

Uspješnost medicinski potpomognute oplodnje u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh pala je za čak trećinu.

Prema podacima koje je iznijela glavna biologinja dr. Sanja Vujisić Živković, postotak postignutih trudnoća pao je od 31. srpnja, otkad je na snazi novi Zakon o medicinskoj oplodnji, sa 36 na 24 posto.

Riječ je o prvim takvim statistikama u kojima je u obzir uzet ukupni broj postupaka, bez razvrstavanja pacijenata po dobi, dijagnozi ili nekom drugom parametru.

Mi smo to očekivali. Imamo najrigorozniji zakon u Europi i praksa je to morala pokazati – kaže Karmen Rivoseki Simić iz udruge Roda.

Najbolja je praksa, koju imaju gotovo sve zemlje svijeta, oploditi sve jajne stanice, vratiti jedan ili najviše dva zametka, a ostale zamrznuti.

 Na savjetodavni nam se telefon nedavno javila jedna očajna mlada žena kojoj su se oplodile sve tri jajne stanice i kojoj su se ‘primila’ sva tri zametka. Trostruka trudnoća iznimno je opasna i za majku i za djecu, i žena se ne može nositi s tolikim rizikom. Zvala nas je radi informacije gdje i kako može napraviti redukciju jer želi iznijeti trudnoću i roditi zdravo dijete – kaže Rivoseki Simić.

Postojećim zakonskim rješenjima od samog početka otvoreno se protivi HSLS, koalicijski partner HDZ-a. Stoga će, kako je najavila potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, HSLS uputiti u proceduru svoj prijedlog zakona koji neće ograničavati broj jajnih stanica koje se mogu oploditi niti će zabranjivati zamrzavanje zametaka. Svoj će zakon predstaviti na današnjem okruglom stolu