U fokusu

Unatoč zakonskoj zabrani

U Britaniji zabilježene tisuće slučajeva genitalnog sakaćenja žena

U Britaniji zabilježene tisuće slučajeva genitalnog sakaćenja žena

Tisuće slučajeva genitalnog sakaćenja žena zabilježeno je protekle godine u Britaniji, pokazuju podaci objavljeni prošlog tjedna, uz stručnjake/kinje koji/e upozoravaju da je potrebna snažnija reakcija kako bi se zaustavila ova ilegalna praksa.

Više od šest tisuća žena i djevojaka koje su posjetile liječnika/icu, babicu, ginekologa/kinju ili neku drugu javnu zdravstvenu službu u Engleskoj od travnja 2017. do ožujka 2018. godine doživjele su genitalno sakaćenje u nekom trenutku života, pokazale su službene brojke.

Neke od njih su prethodno identificirane kao žrtve ovog postupka, ali gotovo 4.500 slučajeva zabilježeno je prvi put nakon što je Vlada 2015. godine obvezala medicinske službe na prijavljivanje slučajeva genitalnog sakaćenja.

U većini slučajeva, to je izvedeno izvan države na ženama rođenima u drugim zemljama. No, 150 žena je rođeno u Britaniji i 85 ih je tom postupku podvrgnuto u zemlji.

Janet Fyle, savjetnica u Royal College of Midwives, izjavila je kako su brojke “vrlo zabrinjavajuće” te da su izazvale zabrinutost zbog (ne)učinkovitosti zaštite žena.

Projekt Orchid, dobrotvorna udruga koja radi na zaustavljanju genitalnog sakaćenja diljem svijeta, navodi kako je potrebno učiniti više kako bi se okončala ova praksa, radeći s zajednicama gdje FGM prevladava.

“FGM uništava živote. Kako bismo ga iskorijenili, prvo moramo razumjeti veličinu problema, zbog čega prikupljamo podatke”, izjavio je zastupnica u Parlamentu Jackie Doyle-Price.

Procjenjuje se da je oko 137 tisuća žena i djevojaka u Engleskoj i Walesu podvrgnuto genitalnom sakaćenju. Velik broj slučajeva prođe neopaženo jer se ta praksa provodi u ranoj dobi i izvan zemlje, a većinom zahvaća migrantske zajednice iz raznih zemalja, poput Somalije, Siere Leone, Eritreje, Sudana, Nigerije i Egipta.

Genitalno je sakaćenje protuzakonito u Britaniji od 1985. godine. Legislativom iz 2003. godine zabranjeno je britanskim državljanima provoditi proceduru izvan zemlje, čak i u onim državama gdje je ona zakonita. No, policija i tužiteljstvo tek moraju donijeti presudu.

“Uspješna kriminalna osuda imala bi značajan učinak, no znamo da do toga nije lako doći”, rekla je Jacqi Hunt, europska direktorica organizacije za prava žena Equality now, dodajući da se genitalno sakaćenje odvija u tajnosti i ostaje tek na djevojkama da prijave vlastite roditelje.