U fokusu

Devadasi sistem u Indiji

U ime božje: prostitucija u indijskim hramovima unatoč zakonskoj zabrani

U ime božje: prostitucija u indijskim hramovima unatoč zakonskoj zabrani

Mlade djevojke u južnoj Indiji i dalje bivaju “posvećene” seoskim hramovima i nakon toga prisiljene na prostituciju i prisilni seksualni rad, unatoč zakonima koji to zabranjuju. O ovom prastarom običaju, poznatom pod nazivom devadasi sistem, već smo pisale.

U državi Karnataka očito se ne provode dovoljno rigorozne kontrole po pitanju devadasi sistema. Zakoni kojima se zabranjuje ova praksa nedovoljno su jasni i nisu u potpunosti implementirani, a ritual se nastavlja izvoditi poskrivečki, navodi se u izvještaju National Law School of India University i Tata Institute of Social Sciences, prenosi Thomson Reuters Foundation.

“Radi se o javnoj tajni”, ističe Bincy Wilson, istraživačica na pravnom fakultetu u Bengaluru i jedna od autorica izvještaja. “Cijela zajednica zna kada se djevojku ‘posveti’ hramu, no nitko na to ne gleda kao zločin nego više kao društveni problem koji nastavlja biti prihvaćen kao dio kulture”.

Praksa posvećivanja mladih djevojaka službi božanstva počela je u drevnoj Indiji, ali s vremenom se običaj pretvorio u izgovor za seksualno iskorištavanje od strane muškaraca. Karnataka je zabranila ovu praksu jop 1982. godine, nazivajući je “društvenim zlom” koje odvodi žene u prostituciju.

Teško je pronaći podatke o sadašnjem broju devadasija, ali indijska Vlada procjenjuje da je riječ o 46.660 osoba u 14 okruga u Karnataki u razdoblju između 2007. i 2008. godine.

“Posvećeni smo okončanju ovog zločina i razmotrit ćemo informacije navedene u ova dva izvješća”, rekao je C Vasundhara Devi, dužnosnik iz Karnatake, odgovoran za zaustavljanje rituala. “Pokrećemo mnoge programe kako bismo pomogli obiteljima bivših devadasija kako bismo osigurali da se tradicija ne nastavi”, dodaje.

Prošle su godine zabilježena dva slučaja prisiljavanja djevojčica na ritual, rekao je Devi, dodajući kako je tajnost tih obreda bila veći izazov u zaustavljanju.

Praksa je tradicionalno bila javna manifestacija praćena svečanostima, gdje je djevojka bila odjevena kao nevjesta. Devadasi je svoj pubertet posvetila božanstvu, živjela je u hramu i učila klasične indijske plesove kako bi nastupala za bogove. Od zabrane, tradicija se sada odvija u domovima, nakon čega slijedi mali ritual u hramu noću, navodi Sharon Menezes, koautorica jedne od studija.

Djevojke uključene u ritual obično dolaze iz niže kaste, zajednice Dalit, imaju malo ili nimalo zemlje i žive u područjima sklonim sušama, navodi se u jednom izvješću. “Svatko tko se opire praksi odmah se ističe u zajednici i izdvaja od drugih, zbog čega se praksa nastavlja”, rekla je Menezes. “Sve žene s kojima smo razgovarali tijekom istraživanja govorile su o bolovima i nesposobnosti da se odupru ‘posvećivanju’ ili zlostavljanju. To očito nije sustav kojeg su prihvatile”.