U fokusu

kampanja za glasovanje 'protiv'

‘U ime obitelji mora otkriti tko ih financira’

‘U ime obitelji mora otkriti tko ih financira’

Nakon što je saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav predložio 1. prosinca za datum održavanja referenduma o braku, a saborski/e zastupnici/e tu odluku potvrde, tijekom studenoga krenut će kampanja za i protiv odredbe da se ustavno zaštiti brak kao zajednica žene i muškarca.

“Aktivisti i aktivistkinje najutjecajnijih udruga za ljudska prava okupljenih u Platformi 112 još ljetos su raspravljali o pokretanju kampanje za motiviranje što većeg broja birača/ica na glasanje na ovom mogućem referendumu”, rekla je za tportal Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.b.e. i upravnog odbora Kuće ljudskih prava.

“Bit će to kampanja pozitivnih poruka, a nikako negativnih poruka, odnosno kampanja poziva na izlazak i glasanje. Pozvat ćemo ljude da iskoriste pravo neposredne demokracije, da brinu o drugima koji/e su manjina, a ne da se aktiviraju samo kada se nešto tiče nečijeg džepa. Civilno društvo naprosto se mora angažirati, jer postoji opasnost da nastane ustavna kriza’, kazala je Sarnavka.

Smatra da je važno da građani/ke odluče je li sve što inicijativa U ime obitelji govori uopće relevantno, kritički bez obzira na društveni utjecaj te konzervativne inicijative posljednjih mjeseci i evidentno velike financijske podrške iz sada nepoznatih izvora.

Marko Jurčić iz Zagreb Pridea poziva birače/ice da glasaju ‘protiv podjela u hrvatskom društvu’.

“Znamo da je ostalo malo vremena i da javnost neće očito biti dobro informirana o tome tko sve stoji iza ove referendumske inicijative i zašto, no mi ćemo kampanju za jednakopravnost svih građana/ki Hrvatske provoditi i nakon 1. prosinca, jer posljedice ovog radikalnog aktivizma klerikalnih organizacija  građani/ke osjećat će još godinama’, najavio je Jurčić.

Aleksandra Kolarić, komunikacijska stručnjakinja, smatra da će predreferendumska kampanja biti vrlo žestoka, zbog izrazito suprotstavljenih društvenih skupina koji su za njega zainteresirani. Kaže da je krajnje vrijeme da U ime obitelji, što prije održavanja referenduma, konačno otkrije te izvore novca kojim financiraju svoje aktivnosti.

“Mora postati kristalno jasno tko financira taj neokonzervativni pokret i s koliko novca. Krajnje je vrijeme da javnost to sazna i to prije održavanja referenduma”, kazala je Kolarić.

Predviđa da će U ime obitelji voditi kampanju izvrtanja teza i širenja straha kod svojih istomišljenika/ca, koji/e su uglavnom već mobilizirani nedavno peticijom kojom je ta inicijativa tražila raspisivanje referenduma.

“Najvjerojatnije će izvrtati teze i širiti strah od različitosti, što će usmjeriti najviše prema svojim simpatizerima/kama. To nam govori cijeli niz stvari koje su oni/e do sada zagovarali/e, a koje su bile jednostavne netočne. Primjerice da se, ako se nešto dogodi, više neće znati tko je tata, a tko mama, što je potpuna besmislica”, tvrdi Kolarić.

U slučaju odaziva ili uspjeha referenduma najviše bi mogle profitirati desne političke stranke, smatra Kolarić, i pripisati si njegove zasluge pa tu atmosferu pritiska iskoristiti za destabilizaciju Vlade.

K tome, još nisu sasvim jasni stavovi stranaka lijevog centra, odnosno SDP-a, HNS-a, Laburista i IDS-a. Tim više što je Vlada propustila priliku da ovako sročeno referendumsko pitanje pošalje Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti. Jurčić kaže da će Zagreb Pride to svakako napraviti.

Za sada se jedino Vesna Pusić, nedvosmisleno zauzela za prava LGBT zajednice, kao seksualne manjine, na pravo na obiteljski život.

“Pravo na obiteljski život je ljudsko pravo i o tome ne bi trebalo odlučivati na referendumu”, rekla je Pusić.

Ona upozorava da hrvatski Ustav sada ne brani prava manjina od referenduma, što bi bilo logično, ‘tako da je zapravo na građanima/kama Hrvatske da obrane građanska i ljudska prava svih znajući da braneći ljudska prava jedne manjine već odmah sutra brane i svoje ljudsko pravo’.

Potpredsjednica Vlade upozorila je na opasnost da bi se referendumskim odlučivanjem o ljudskim pravima uskoro mogla ukinuti prava svih manjina, jer je referendumsko odlučivanje vrlo loše regulirano.