U fokusu

Braća, sestre, netransparentne tvrtke, upitna financijska izvješća...

‘U ime obitelji’ – pomno razvijena mreža moćnih i bogatih istomišljenika

‘U ime obitelji’ – pomno razvijena mreža moćnih i bogatih istomišljenika

Već smo ranije pisale kako činjenica da su glavni akteri i pokretači inicijative “U ime obitelji” povezani s, primjerice, strankom Hrast nikoga ne iznenađuje. No, danas su na vidjelo izišle i konkretnije informacije o njihovim kumskim, obiteljskim i prijateljskim vezama i više nego solidnim imovinskim stanjima.

Tako najnoviji broj jednog hrvatskog tjednika donosi dio razgovora s glavnom “zvijezdom” inicijative, Željkom Markić, koja je, nakon što joj se nisu dopala pitanja i uvjeti objavljivanja intervjua, jednostavno otišla.

Iako su Markić i ostali iz “U ime obitelji” insistirali da ih se naziva inicijativom, od 15. svibnja registrirani su kao udruga, i to na adresi Vodnikova 9, u stanu 66-godišnjeg umirovljenika Gorana Bobe Rubića, člana nekoliko katoličkih udruga. Prije toga je u istom stanu bilo prijavljeno sjedište udruge “Građani odlučuju” kojoj je Rubić i predsjednik, a on je ujedno i član Hrasta, prenosi Tportal. 

Između ostalog, Markić je u intervjuu izjavila kako “nema pojma na kojoj se adresi nalazi ta udruga”, te da joj predsjednik Ivan Munjin, student Katoličko-bogoslovnog fakulteta, koji je nekoliko puta istupao upravo u ime njezine inicijative, nije poznat. 

Dok je razgovor još trajao, gospođa Markić je zanijekala da su brat i sestra, Ladislav Ilčić i Kristina Pavlović, povezani s inicijativom “U ime obitelji”. Međutim, valja se prisjetiti kako je 24. travnja, kad je inicijativa predstavljena na konferenciji za medije, dva mjesta dalje od Markić sjedila glavom i bradom – ta ista Kristina Pavlović. 

Markić je jedno vrijeme bila predsjednica Hrasta, a danas je to Ilčić. U promicanju katoličkih vrijednosti aktivna je i druga sestra Ladislava Ilčića, Marija Ćurlin, liječnica, članica Hrasta i predsjednica udruge Centra za prirodno planiranje obitelji, koja ima sjedište u Vinogradskoj 27, u zgradi koja prema zemljišnim knjigama pripada obližnjoj bolnici Sestara milosrdnica. Njezin pak suprug Krešimir Ćurlin član je upravnog odbora zadužen za financije također katoličke udruge “Marijini obroci”, koju je osnovala Željka Markić, a trenutno je vodi Renata Planinić.

Obiteljske veze “granaju” se i dalje: otac Željke Markić, Marijo Živković, predsjednik je udruge “Obiteljski centar”, a osim po navodno bliskim vezama s Kaptolom i još bliskijima s HDZ-om, najpoznatiji je po tome što je prije tri godine u nekim zagrebačkim školama uspio organizirati prikazivanje skandaloznog dokumentarca iz 1973. godine, “Pobačaj – ženina odluka”. Podsjetimo, film eksplicitno i tendenciozno prikazuje metode pobačaja koje liječnici ne prakticiraju gotovo više od 30 godina, a prikazan je učenicima drugih i trećih razreda, i to na satima vjeronauka!

Bračni par Planinić, Renata i Krešimir, također su uključeni u katolički aktivizam. Gospođa Planinić vodi udrugu za prikupljanje humanitarne pomoći za afričku djecu, “Marijini obroci”, a njezin suprug je odvjetnik inicijative “U ime obitelji” za koju je u proteklom razdoblju nekoliko puta javno nastupio. 

Imovinsko stanje dotičnih isto tako nikako nije zanemarivo. Željka Markić sa svojim je bratom Mariom Živkovićem ima i nekoliko tvrtki. Manje je poznato, međutim, da je Markić i vlasnica tvrtke SerMon Cro koja se bavi kliničkim ispitivanjem lijekova, i to na području cijele bivše Jugoslavije, te da je to njezin glavni posao.

Njezin suprug Tihomir Markić urolog je u Općoj bolnici Pakrac, no posljednjih je desetak mjeseci na rodiljnom dopustu. Prema Sudskom registru, od 2011. vlasnik je i privatne poliklinike Victus u Zagrebu. Brat Markićeve, Mario Živković vodi hrvatsku podružnicu njemačke farmaceutske tvrtke Stada d.o.o.

Lako je zaključiti da je s takvim financijskim zaleđem, naum zvan “U ime obitelji” bilo lako provesti u djelo. 

S obzirom da ne postoji zakon koji građanske inicijative obvezuje na transparentan prikaz troškova i izvora financiranja, njihov financijski izvještaj javnost vjerojatno nikad neće vidjeti.