U fokusu

Reagiranje Antifa Zagreb

U ime oslobađanja i emancipacije do veće diskriminacije žena

Zakon koji brani nošenje burki nije dio borbe za za ravnopravnost, protiv seksizma i patrijarhata, poručuje Antifa Zagreb povodom donošenja francuskog zakona prema kojem na javnim mjestima nije dozvoljeno nošenje ovog tradicionalnog pokrivala. Smatraju da “takav zakon krši temeljna ljudska prava, a posljedica je mahnitog jačanja islamofobije, ksenofobije, šovinizma i desnice u Francuskoj kao i u ostatku liberalne nam Europe”. Cijelo priopćenje pročitajte u nastavku.

U ime oslobađanja i emancipacije do veće diskriminacije žena

Cijelo priopćenje Antifa Zagreb pročitajte u nastavku.

Novi francuski zakon koji je stupio na snagu 11. travnja ove godine, a usvojen je 11. listopada 2010. službeno donosi zabranu “skrivanja lica” na javnom mjestu, no iza tog naziva kukavički skriva zabranu nošenja islamskih religijskih obilježja, burke i nikaba. Neka od opravdanja za donošenje ovakvog diskriminatornog zakona koja je ponudila francuska Vlada jesu olakšavanje identifikacije osoba policajcima u svrhu povećanja sigurnosti građana kao i borba protiv potlačenosti muslimanskih žena. Tekst zakona koji čuva građane i oslobađa muslimanke jasno upućuje na zabranu nošenja punog vela koji nose neke muslimanske žene; na burku – kakva se nosi u Afganistanu, te posebice na nikab – koji ima samo prorez za oči. Takav zakon krši temeljna ljudska prava, a posljedica je mahnitog jačanja islamofobije, ksenofobije, šovinizma i desnice u Francuskoj kao i u ostatku liberalne nam Europe.

Nošenje punog vela zabranjeno je u javnosti i na svim mjestima otvorenim za javnost ili mjestima javnih službi poput škola, općina, sudova, bolnica, muzeja, javnog prijevoza. Zakon uključuje i parkove, plaže, trgovine i restorane. U osobnom automobilu je dozvoljeno nositi burku ako osoba koja je nosi nije vozač.

Francuska, zemlja koja se diči motom “slobode, bratstva i jednakosti”, nakon Belgije druga je europska zemlja koja je zabranila nošenje burki na nacionalnoj razini. U nekim pokrajinama, takav zakon postoji i u Njemačkoj.

Burku i nikab teško je opravdati pa čak i kada bi njihovo nošenje bila “slobodna volja” pojedinca. Oni su bez sumnje stigma ekstremne dominacije muškog roda nad ženama, znak da je sramota biti žena. Kao antifašisti borimo se za ravnopravnost, protiv seksizma i patrijarhata. No, je li zakon koji zabranjuje nošenje burki dio te borbe? Nije! Želja da se brane prava žena smiješan je izgovor za nešto što se bez oklijevanja može nazvati rasizmom i islamofobijom, a vrhunac svog apsurda taj će izgovor doseći kada će, zbog zabrane, burka i nikab – simboli obespravljenosti žene u islamskom svijetu – dobiti vrijednost “kulturne pobune” protiv antiarapskog rasizma. Zabrana je dodirnula vrlo osjetljivo područje, aktivirala je stigmatizaciju ženskog roda u manjinskoj vjerskoj zajednici. Odnosi se na oko dvije tisuće žena. 

Jedina posljedica ukidanja prava na nošenje burke i nikaba bit će još veća diskriminacija žena

Možda je francuska Vlada zamišljala prizor u kojem te dvije tisuće žena po stupanju zakona na snagu istrčava iz svojih domova i pobjedonosno skida burke i nikabe te ih baca u zrak ili spaljuje klikčući veselo “Vive la France!” Ipak, puno je realniji prizor u kojem će mnoge od njih sada biti prisiljene zatvoriti se u svoje domove jer samo tamo smiju nositi burku. A sve to u ime oslobađanja i emancipacije žena, baš ironično. Jedina posljedica ukidanja prava na nošenje burke i nikaba bit će još veća diskriminacija žena, a jačanje danas vrlo “popularne” islamofobije, ksenofobije, te ekstremno desnih i fašističkih stranaka.

Nikog se ne oslobađa protiv njegove volje, ne može se upirati prstom u samo određene kategorije stanovništva, a patrijarhat neće nestati s nestankom tih zgodnih komada tkanine. Treba djelovati u smjeru oživljavanja masovnog feminističkog pokreta, riješiti pitanja muško-ženske ravnopravnosti u braku, na poslu i u društvu, a svaki oblik fašizma sasjeći u korijenu. To su zadaće onih koji se žele boriti protiv ugnjetavanja.