U fokusu

geto

U Odboru za ravnopravnost spolova – samo žene

U Odboru za ravnopravnost spolova – samo žene

Hina

U ranim jutarnjim satima Hrvatski je sabor imenovao čelnike i čelnice te članove i članice svojih radnih tijela.

Na čelu Odbora za ravnopravnost spolova ponovo se našla Gordana Sobol (SDP), dok je za njenu potpredsjednicu izabrana Sanja Putica (HDZ) . Članice Odbora su: Margareta Mađerić (HDZ), Ljubica Maksimučuk (HDZ), Marija Budimir (HDZ), Sandra Jakelić (HDZ), Gordana Rusak (HSLS), Ljubica Ambrušec (Most), Ana Komparić Devčić (SDP), Sabina Glasovac (SDP), Sandra Krpan (SDP), Marija Puh (HNS). Dakle, u ovoj odbor izabrane su isključivo žene, bez ijednog muškarca.

U saborskom Odboru za ravnopravnost spolova nalaze se, dakle i barem za sada, samo žene. U tom se odboru i tako se više – manje raspravlja o  ljudskim pravima žena. Poruka koja se ovim šalje, ponovno je ista – sjedite vi lijepo u svojem malom getu, igrajte se politike, radite analize, komentirajte i pričajte o tim ‘vašim problemima’, a gospodin čovjek Muškarac donijet će odluku. 

Od 28 saborskih odbora, osim Odbora za ravnopravnost spolova, na čelnim pozicijama našle su se još četiri žene: Mostova zastupnica Jasna Matulić je imenovana na čelo Odbora za regionalni razvoj i fondove EU, Gordana Rusak u Odbor za  obrazovanje, znanost i kulturu, Ljubica Ambrušec u Odboru za zaštitu okoliša i prirode te Ines Strenja Linić u Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku.

Na još jednu čelnu poziciju izabrana je žena (ona ista iz Odbora za ravnopravnost spolova) i to onu Mandatno imunitetnog povjerenstva –  Margareta Mađerić, dok je potpredsjednicom istog postala Gordana Sobol.

Neka potpredsjednička mjesta u Odborima su još uvijek nepopunjena jer su namijenjena oporbenim strankama.