U fokusu

Borba za dostupnost pobačaja

U Poljskoj otvorena telefonska linija na kojoj žene mogu dobiti savjete o pobačaju

U Poljskoj otvorena telefonska linija na kojoj žene mogu dobiti savjete o pobačaju

U Poljskoj koja ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi, lansirana je nova inicijativa “Abortion Without Borders”. Radi se o telefonskoj liniji na kojoj će žene moći dobiti savjet i financijsku potporu za putovanje (u Njemačku, Britaniju i Nizozemsku) kako bi mogle imati medicinski siguran pobačaj. 

Žene će se informirati kako da sigurno online kupe abortivnu pilulu, a ženama koje nemaju dovoljne financijske mogućnosti dat će se potpora za put, kažu iz inicijative koja je nastala suradnjom između šest poljskih i internacionalnih grupa. 

“Abortion Without Borders vjeruje da pristup pobačaju ne bi trebao ovisiti o tome gdje je netko rođen i kakvu putovnicu ima. Dokle god pobačaj ne bude svakome omogućen lokalno, mi ćemo biti ovdje“, poručuju iz inicijative. 

Trenutno, u Poljskoj je pobačaj dozvoljen samo u slučajevima ozbiljne deformacije fetusa, ako je zdravlje majke ugroženo i ako je trudnoća rezultat silovanja ili incesta. 

Aktivisti/kinje za ženska prava kažu da je često jako teško naći doktora/icu koji rade pobačaj, čak i u ovim uvjetima. Svega oko 1000 žena u Poljskoj ima pristup pobačaju godišnje, najčešće zbog oštećenja fetusa. 

Aktivisti/kinje kažu da ima još desetak tisuća pobačaja više, koji nisu službeni, bilo da žene kupuju pilulu preko Interneta ili da putuju izvan zemlje zbog procedure. 

Organizatori/ice inicijative “Abortion Without Borders” pozirali/e su s koferima na glavnoj željezničkoj stanici u Varšavi kako bi ukazali/e na situaciju u zemlji u kojoj su žene prisiljene putovati izvan nje kako bi imale pristup sigurnom pobačaju. Također, navode da su njihove akcije legalne jer u zemlji ne postoji zakon kojim se žene koje imaju pobačaj kriminalizira. 

Inicijativu su lansirale organizacije Abortion Dream Team i Kobiety w Sieci organizacija s četiri druge europske i internacionalne grupe. Oni se nadaju da će smanjiti stigmu i nesigurnost žena u Poljskoj koje planiraju pobačaj te da će kroz telefonsku liniju doći do onih žena kojima inače pobačaj nije dostupan (uglavnom zbog financija). 

“Jedina osoba koja ima pravo odlučiti hoće li nastaviti ili prekinuti trudnoću je osoba koja je trudna – ne Vlada, crkva ili loše zakonodavstvo“, kazala je Justyna Wydrzynska iz organizacije Kobiety w Sieci.