U fokusu

U švicarskoj vladi žene u većini

Švicarski parlament izabrao je socijalistkinju Simonettu Sommarugu u Savezno vijeće, čime se broj žena u tom sedmeročlanom tijelu, koje je ujedno i savezna vlada i kolektivno predsjedništvo države, popeo na četiri. Pedesetogodišnja socijalistkinja u četvrtom je krugu glasovanja osvojila je apsolutnu većinu zastupničkih glasova. Time je Švicarska, zemlja koja je među posljednjima u Europi dala ženama pravo glasa, po prvi put dobila vladu sa ženama u većini. Njezin izbor ima veliku simboličnu vrijednost zbog toga što je ženama pravo glasa na saveznoj razini dodijeljeno tek 1971. godine.

U švicarskoj vladi žene u većini

Švicarski parlament izabrao je socijalistkinju Simonettu Sommarugu u Savezno vijeće, čime se broj žena u tom sedmeročlanom tijelu, koje je ujedno i savezna vlada i kolektivno predsjedništvo države, popeo na četiri. Time je Švicarska, zemlja koja je među posljednjima u Europi dala ženama pravo glasa, po prvi put dobila vladu sa ženama u većini.
Pedesetogodišnja socijalistkinja u četvrtom je krugu glasovanja osvojila je apsolutnu većinu zastupničkih glasova i njezin je izbor pozdravljen pljeskom u saveznom parlamentu u Bernu. Glasovanje koje je televizija izravno prenosila, počelo je rano ujutro. U četvrtom krugu glasovanja Simonetta Sommaruga izabrana je za ministricu prometa, energetike i komunikacija, umjesto dosadašnjeg ministra Mortiza Leuenbergera.
Članove Saveznog vijeća bira švicarski parlament na četverogodišnji mandat. Iz njihovih se redova potom bira Predsjednik konfederacije, prvi među jednakima, na rotirajući jednogodišnji mandat. Sommaruga je nakon izbora zahvalila zastupnicima i svojoj stranci na svim službenim jezicima.

Njezin izbor ima veliku simboličnu vrijednost zbog toga što je ženama pravo glasa na saveznoj razini dodijeljeno tek 1971. godine, prenosi Hina.