U fokusu

Prema izvještaju UNICEF-a

U svijetu je 28 milijuna djece raseljeno zbog sukoba

U svijetu je 28 milijuna djece raseljeno zbog sukoba

Hina

Prema novom izvještaju UNICEF-a oko 28 milijuna djece napustilo je svoje domove zbog oružanih sukoba i nasilja u svijetu. Točnije, oko 10 milijuna djece su izbjeglice, a oko 17 milijuna su raseljena djeca.

U izvješću je navedeno da su sveukupno 50 milijuna djece ili izbjeglice, ili raseljeni u vlastitoj zemlji ili migranti u potrazi za boljim životom u inozemstvu koji su napustili vlastitu zemlju zbog nasilja i siromaštva.

Djeca čine polovicu ukupnog broja izbjeglica, pa UNICEF poziva zemlje da budu svjesne ranjivosti te skupine djece. Nadalje, gotovo polovica djece izbjeglica dolazi iz ratom zahvaćene Sirije i Afganistana. 

Značajno se povećao broj djece koja putuju sama u 2015. godini. Broj se povećao se na 100.000,  što je trostruko više nego li prijašnje godine. Takva su djeca bez pratnje i/ili isprava pa su u riziku od zlostavljanja i iskorištavanja, naglašava UNICEF. Dodaju i da djeca koja žive kao izbjeglice se suočavaju sa ksenofobijom te postoji pet puta veća vjerojatnost da neće pohađati školu.

“Koju ćemo cijenu platiti ako ne uspijemo osigurati tim mladim ljudima mogućnosti za obrazovanje i normalnije djetinjstvo? Kako će ta djeca moći pridonijeti u svojim zemljama? Ne samo da će njihova budućnost biti uništena, nego će oslabiti i njihove zemlje”, rekao je Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a.

Izvješće je objavljeno uoči summita UN-a 19. rujna na kojemu će svjetski vođe govoriti o globalnim migracijama.