U fokusu

negiranje ženskih zasluga

UAE: Nagrada za doprinose rodnoj ravnopravnosti dodijeljena isključivo muškarcima

UAE: Nagrada za doprinose rodnoj ravnopravnosti dodijeljena isključivo muškarcima

Twitter

Ujedinjeni Arapski Emirati proglasili su dobitnike nagrade za najveći doprinos u pogledu rodne ravnopravnosti i zastupljenosti.

Podpredsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, nagrade je dodijelio ministarstvu financija, saveznom tijelu za konkurentnost i statistiku i ministarstvu ljudskih resursa.

“Ponosni smo na uspjeh žena u Emiratima i njihova uloga je ključna za oblikovanje budućnosti zemlje”, izjavili su iz službenog ureda medija u Dubaiju. “Ravnoteža između rodova postala je stup u našim vladinim institucijama.”

No usprkos navedenom, svi dobitnici rečene nagrade za doprinose na polju rodne ravnopravnost su – muškarci.

Iako je, prema istraživanju UN-a iz 2018. Godine,  utvrđeno da je do 2015. godine 135.000 žena iz Emirata sudjelovalo na tržištu rada, u usporedbi sa samo 1.000 u 1975. godini, a 43% žena sada ima prvostupničku diplomu, u usporedbi s 23% muškaraca, pred Emiratima je i dalje vrlo dugačak put do istinske rodne jednakosti.

Ne može se poreći da su muškarci poput dobitnika nagrade Sheikha Saifa bin Zayed Al Nahyana koji se zalagao za uvođenje porodiljnog dopusta za žene u vojnoj službi uistinu ostvarili važne doprinose, no ovakvo proglašenje pobjednika sramotno je negiranje doprinosa konstantno zakonom ograničene ženske borbe za ravnopravnost u raznim aspektima svakodnevnog života u UAE.

Osim što su ostvarile iznimno značajne doprinose, aktivistkinje za ženska prava također su to učinile pod nezamislivo represivnijim okolnostima nego što je to slučaj kod muških boraca za ravnopravnost.

Prema skupinama za zaštitu ženskih prava, diskriminacija na temelju roda je još uvijek problem u UAE-u, posebno u pravnom sustavu, koji daje prednost muškim pravima u obiteljskim i osobnim pitanjima, kao što su brak, razvod i skrb nad djecom.

Zakon UAE također dopušta nasilje u obitelji sve dok napad ne prelazi granice utvrđene islamskim zakonom.

S obzirom na sve navedeno, ne čudi da je vijest o dobitnicima nagrada za doprinos u polju rodne ravnopravnosti odjeknula društvenim mrežama izazvavši lavinu kritika, ali i sveopće ismijavanje.

‘Je li se nagrada dodjeljivala i u kategoriji za najbolju ironiju?’i ‘Lijepo je vidjeti da muškarci konačno dobivaju prava koja zaslužuju.’ Samo su neki od komentara korisnika/ca društvenih mreža na rezultate dodjele nagrada.

‘Je li vas Onion hakirao?’ upitao je jedan od korisnika Twittera ured za medije u Dubaiju sasvim prigodno referirajući na satiričnu Internet stranicu.