U fokusu

Međunarodna konferencija u Sarajevu

‘Učešće žena u ratu 1914. – 2014’

‘Učešće žena u ratu 1914. – 2014’

Mirovni događaj Sarajevo 2014 obilježava se u znak  100-godišnjice Prvog svjetskog rata.

Potpuno je logično da je Sarajevo izabrano za domaćina ovom događanju, obzirom da je povod Prvog svjetskog rata bio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda, 28. lipnja 1914. godine.

No, 20. i početak 21. stoljeća obilježeni su još jednim svjetskim ratom, te mnogobrojnim regionalnim sukobima i ratovima – među koje spadaju i oni na ex jugoslavenskom prostoru tijekom 90-ih, a tu je opet i Sarajevo koje je pretrpjelo najdužu opsadu jednog glavnog grada u povijesti modernog ratovanja.

S druge strane, kao alternativa ratu i nasilju nastale su mnogobrojne inicijative i udruženja koje ulažu napor kako bi se postigla socijalna pravda i kako bi se poštovala ljudska prava.

Mnoge žene su tijekom svjetskih i regionalnih ratova i sukoba dale svoj doprinos, stoga je s pravom, kao dio ovog svjetskog događanja organizirana i međunarodna konferencija ‘Učešće žena u ratu 1914. – 2014.’.  Konferencija je okupila žene iz cijeloga svijeta: s Balkana, Bliskog istoka, ali i iz SAD-a i Velike Britanije,  Francuske itd.

Konferencija je organizirana uz podršku Centra za interdisciplinarne studije Sveučilišta u Sarajevu, Mirovnog događaja u Sarajevu, Ženske alternativne vlade BiH i međunarodne feminističke akademsko-aktivističke organizacije “Žene u ratu”.

Cilj konferencije je bio ukazati na niz različitih uloga koje žene imaju u oružanim sukobima diljem svijeta.  Iako su žene često puta žrtve ratova, one su također često i pokretačice mirovnih inicijativa i graditeljice mreža solidarnosti i pomirenja.

Vrijedi istaknuti da su žene govornice ove konferencije s područja zahvaćenih ratovima i sukobima, uglavnom govorile s aktivističkog aspekta, kao sudionice tih događanja (iako ne sve), dok su govornice iz Velike Britanije i SAD uglavnom govorile s istraživačkog aspekta. I dok Britanke i Amerikanke pišu svoje istraživačke doktorate koji su im plaćeni, na našim sveučilištima gotovo da i ne postoji akademska zainteresiranost za rodnu ravnopravnost. Čast izuzecima!

Za kraj napomenimo, kako je ovo prva u nizu godišnjih konferencija, koje se planira organizirati u iduće četiri godine, a sljedeća bi trebala biti održana iduće godine u Bejrutu.