U fokusu

šivala zastavu

Uhićena Nadežda Tolokonikova jer je upozoravala na položaj zatvorenica u ruskom zatvoru

Uhićena Nadežda Tolokonikova jer je upozoravala na položaj zatvorenica u ruskom zatvoru

Twitter

Aktivistkinja Pussy Riota Nadežda Tolokonikova uhićena je u petak u Moskvi dok je prosvjedovala tražeći poboljšanje uvjeta za zatvorenice u ruskim kaznionicama, prenose svjetski mediji.

Uhićena je zajedno s još jednom aktivistkinjom zbog sudjelovanja na manifestaciji koja nije bila prijavljena. Aktivistkinje su u zatvoreničkoj odjeći šivale rusku zastavu na trgu Bolotnaja u središtu Moskve. Na tome je trgu u svibnju 2012. godine održan veliki prosvjed uoči prisege Vladimira Putina za treći predsjednički mandat.

Nadežda Tolokonikova na društvenim mrežama je istaknula kako je htjela skrenuti pozornost javnosti na uvjete u kojima žive žene u ruskim zatvorima. Nadežda itekako ima što reći na tu temu budući da je u jednom takvom provela gotovo dvije godine.

Početkom 2012. uhićena je s još dvije članice Pussy Riota jer je ‘oskvrnula’ katedralu Krista Spasitelja u Moskvi. Optužene su za ‘huliganizam motiviran vjerskom mržnjom’.

One su ušle u moskovsku katedralu Krista Spasitelja, preskočilo zlatnu ogradu, stalo na stepenice propovjedaonice (mjesto rezervirano za muškarce) i izvelo početne taktove punk pjesme. Vjerski intonirana pjesma brzo prelazi u nešto nalik na Sex Pistolse, dok djevojke kleče, skaču, križaju se. Nakon nekoliko sekundi zaštitari ih odvlače iz crkve. One su same istaknule kako im je namjetra bila ‘performansom skrenuti pozornost na poseban odnos predsjednika Putina i vodstva Ruske pravoslavne crkve’.

Sud ih je osudio na dvije godine radnog logora, no krajem 2013. oslobođene su nakon što ih je pomilovao Putin pod pritiskom Zapada.