U fokusu

privremena mjera

UK: Abortus pilulom postaje dostupan iz vlastitog doma

UK: Abortus pilulom postaje dostupan iz vlastitog doma

Facebook

Britanski državni tajnik za zdravstvo i socijalnu skrb odobrio je 30. ožujka mjeru osiguravanja stalnog pristupa uslugama ranog medikamentoznog pobačaja u vlastitom domu.

Prema navedenoj mjeri, žene i djevojke moći će uzeti Mifepriston i Misoprostol, lijekove za rani medikamentozni pobačaj, do 10 tjedana u vlastitim domovima, bez potrebe da prvo otiđu u bolnicu.

Ovlašteni/e liječnici/e moći će propisati obje tablete također će biti u mogućnosti prepisati iz vlastitih domova uz uvjet da se postupak provede slijedeći navedene korake:

  1. trudnica se nalazi na odobrenom mjestu (koje je u ovom slučaju njezin dom);
  2.  trudnica se s ovlaštenim/om medicinskim/om djelatnikom/com konzultirala putem video poziva, telefonom ili drugim elektroničkim vidom komunikacije
  3. trudnici se propisuje  Mifepriston i Misoprostol koje treba uzeti u svrhu prekida trudnoće uz uvjet da ona nije premašila devet tjedana i šest dana u vrijeme uzimanja Mifepristona.

Navedene mjere uvedene su u sklopu olakšanja pristupa pobačaju na zahtjev za vrijeme pandemije COVID-19, a prestaju biti na snazi na dan isteka privremenih odredbi Zakona o koronavirusu 2020., ili krajem isteka razdoblja od dvije godine od stupanja na snagu.