U fokusu

Nacrt Zakona u radu u FBiH

Ukida se rad na neodređeno?

Ukida se rad na neodređeno?

Novi zakon o radu, odnosno njegov nacrt, koji već nekoliko godina čeka da se nađe pred zastupnicima/icama Parlamenta FbiH, izazvao je žestoke reakcije i polemike radnika/ica i predstavnika/ica sindikata, pišu Nezavisne novine.

Zakon koji bi trebao biti usklađen sa zahtjevima EU predviđa ukidanje kolektivnih ugovora, te ukidanje zapošljavanja na neodređeno vrijeme. Iz sindikata tvrde da će, ako ovakav zakon bude usvojen, ići u masovne proteste i štrajkove, a parlamentarci/ke smatraju da se mora naći modus koji će zadovoljiti i radnike/ice, ali i standarde EU.

Zakon je izazvao žestoke polemike i u regiji. Tako su sa sastanka predstavnika sindikata BiH i Hrvatske poručili da se pokazalo izuzetno opravdano boriti se za tri osmice (osam sati rada, osam odmora i osam sati slobodnog vremena) jer “vladajuće strukture, pod krinkom konkurentnosti, pozivajući se na zahtjeve EU, donose zakone koji idu u korist kapitala”.

Ismet Osmanović, poslanik u  Predstavničkom domu FBiH, opravdava se da je usuglašavanje novog zakona o radu FBiH kompleksna stvar, jer je uvijek s jedne strane interes poslodavaca, a s druge strane interes radnika/ica.

“Šta god da napravite, naići ćete na nezadovoljstvo jedne ili druge strane. Zato su zakonodavci, pogotovo kada je u pitanju radno zakonodavstvo, na velikom ispitu”, rekao je Osmanović i dodao da se mora voditi računa o zahtjevima investitora, vlasnika  kapitala, onih koji otvaraju radna mjesta i koji hoće da budu zaštićeni.