U fokusu

Kontracepcija je reproduktivno pravo

Ukidanje financijske potpore reproduktivnom zdravlju na Filipinima ugrozit će živote građana i građanki

Ukidanje financijske potpore reproduktivnom zdravlju na Filipinima ugrozit će živote građana i građanki

Odluka filipinskog zakonodavstva da povuče financijsku potporu za kontracepciju dovest će do porasta infekcija HIV-om, viših stopa materalne smrtnosti i većeg broja tinejdžerskih trudnoća, osobito među siromašnim ženama i djevojkama, upozorili/e su zagovaratelji/ice reproduktivnih prava. Ukidanje potpore u vrijednosti od 21 milijuna dolara iznenadilo je i razbijesnilo zakonodavce i zagovaračke skupine koje su se borile više od desetljeća kako bi prošao Zakon o reproduktivnom zdravlju, kojim se osiguravao novac za kontracepciju za siromašne.

“Ovo je ogromna uvreda za sve nas i kršenje same esencije zakona kojeg je sam Kongres donio”, rekao je Rom Dongeto, izvršni direktor filipinskog zakonodavnog odbora o populaciji i razvoju (PLCPD), koji se sastoji od zakonodavaca i članova/ica civilnog društva. “Žene umiru od komplikacija pri porodu, tinejdžerice ostaju trudne i ljudi umiru zbog razloga povezanih uz infekciju HIV-om. Životi filipinskih građana i građanki su na udaru”, rekao je za Thomson Reuters Foundation.

Filipini, većinski katolička zemlja koja broji oko 100 milijuna ljudi, borila se s velikim rastom populacije i rastućim stopama infekcije HIV-om u posljednjih nekoliko godina. Zakon o reproduktivnom zdravlju, koji je donesen 2012. godine, imao je svoje protivnike/ice u različitim anti-choice grupama, što je privremeno spriječilo Vrhovni sud da ga implementira, a do usvajanja je došlo 2014. godine.

Dio od 21 milijuna dolara koji je oduzet za financiranje ovog zakona upotrijebit će se za nacionalnu obranu morskih granica zemlje, rekla je senatorica Loren Legarda. Bic Bic Chua, izvršni direktor organizacije Catholics for Reproductive Health, navodi kako zakon postaje nevažan ako mu nedostaje financijska potpora.

S njim se složila Lina Bacalando, zdravstvena radnica u Likhaan Center for Women’s Health: “Borili/e smo se za ovaj zakon 15 godina. Kada je konačno prošao, to nam je dalo nadu da će i siromašne žene imati jednak pristup kontracepciji kao i bogate“. Najjeftinija kontracepcijska pilula košta oko jednog dolara – isto kao i kilogram riže i konzerva sardina. “Ne možemo očekivati da će siromašne žene zamijeniti hranu s kontracepcijom. Ono što možemo očekivati jest veći broj neželjenih trudnoća”, dodaje.

Tajnica zdravstva, Janette Garin, navodi kako će se zdravstveni odjel morati obratiti privatnim partnerima i donatorima kako bi popunio zalihe za kontracepciju. No, to bi moglo biti problematično – budući da su Filipini zemlja sa srednjom razinom prihoda, očekuje se da mogu samostalno financirati vlastite programe s manjom potporom donatora, ističe Klaus Beck, čelnik UNFPA na Filipinima.

“Kakvu to poruku šalje razvijenom svijetu o posvećenosti zemlje reproduktivnom zdravlju kada ne može financirati zakon koji je već na snazi”, dodao je.