U fokusu

nedostatak sredstava

UN: Životi žena i djece u Jemenu ugroženi zbog nedostatka reproduktivne i zdravstvene skrbi

UN: Životi žena i djece u Jemenu ugroženi zbog nedostatka reproduktivne i zdravstvene skrbi

Les amis de Résistance/Facebook

Ujedinjeni narodi upozorili su u četvrtak da će se više od polovice zdravstvenih ustanova za reproduktivno zdravlje u ratom pogođenom Jemenu zatvoriti do kraja ovog mjeseca, što će dovesti u opasnost živote žena i beba, ukoliko ne dobiju više sredstava.

Populacijski fond UN-a (UNFPA) priopćio je da je krajem kolovoza zatvorio 100 objekata i da će ovaj mjesec morati zatvoriti još 75, zbog čega 650 tisuća žena i djevojaka ostaje bez osnovnih usluga. Ove ustanove imaju ključnu ulogu u liječenju trudnica i dojilja zbog akutne pothranjenosti u zemlji koja je zbog sukoba gurnuta na ivicu gladi. UNFPA procjenjuje da je milijun trudnica u Jemenu pothranjeno.

“Sada pokušavamo doći do što većeg broja žena s minimalnim paketom usluga reproduktivnog zdravlja kako nijedna žena ne bi umrla dajući život”, rekao je Nestor Owomuhangi, zamjenik predstavnika UNFPA-e u Jemenu. “Zatvaranje ovih zdravstvenih ustanova značilo bi da 100 tisuća žena koje bi mogle razviti komplikacije u trudnoći opasne po život ne bi mogle pristupiti uslugama koje su im potrebne”.

UNFPA, koja podržava 268 klinika u Jemenu, priopćila je da je prikupila samo 33 milijuna od 110 milijuna dolara potrebnih za 2019. Nedostatak financijskih sredstava već je prisilio agenciju da prestane kupovati medicinsku opremu i zalihe. “Neposredni utjecaj toga jest ugrožena kvaliteta usluga koju pružamo”, rekao je Owomuhangi.

“Jasno je da biste zbog gubitka kvalitete mogli izgubiti brojne žene i bebe”, dodao je, navodeći rizik od prijevremenog umiranja djece zbog nedostatka inkubatora. U Jemenu žene umiru od komplikacija trudnoće i porođaja svaka dva sata, navodi se u podacima UNFPA-e.

Zbog sukoba, samo polovica jemenskih zdravstvenih ustanova funkcionira i mnoge žene već moraju otputovati daleko da bi došle do klinike, riskirajući da budu zaustavljene na kontrolnim točkama.

Još prije sukoba, Jemen je bio najsiromašnija zemlja na Bliskom Istoku, a sada se suočava s najgorom humanitarnom krizom na svijetu, izvijestili su Ujedinjeni narodi.

Koalicija pod vodstvom Saudijaca bori se protiv grupe Houthi u Jemenu od ožujka 2015. Koaliciju podržavaju zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države i Britaniju.