U fokusu

Feminizam je ne-damski

‘Unladylike’ – nova feministička platforma

‘Unladylike’ – nova feministička platforma

Pridjev | un·la·dy·like | ənˈlādēˌlīk/

1Svakodnevni čin otpora patrijarhatu

2Odabir društvene svjesnosti umjesto svjesnosti o statusu

3Spaljivanje grudnjaka

Ovako na svojoj platformi unladylike.co sebe i svoju agendu opisuju Cristen Conger i Caroline Ervin, mlade novinarke, znanstvenice i aktivistice koje se već godinama bave istraživačkim novinarstvom, vođenjem podcasta te stvaranjem feminističkih medija i zajednica.

{slika}

Proteklih sedam godina njih su dvije bile suvoditeljice feminističkog podcasta Stuff Mom Never Told You (taj posao od početka 2017. godine jednako sjajno obavljaju Emilie Aries i Bridget Todd), a odnedavno su pokrenule vlastiti projekt, platformu Unladylike, s ciljem stvaranja inkluzivnog, vjerodostojnog i motivirajućeg medija koji će dati glas ženama, nebinarnim osobama i drugim deprivilegiranim društvenim grupama i prenositi njihova iskustva.

Kroz oba projekta ovaj dvojac na zanimljiv i nerijetko osoban i angažiran način informira i educira slušatelje_ice i čitatelje_ice diljem svijeta o temama kao što su tjelesno i mentalno zdravlje, povijest i povijesne ličnosti, rodni i rasni stereotipi, seks, roditeljstvo, reproduktivna prava, feminizam, popularna kultura i međuljudski odnosi, i to uključujući rodnu, rasnu i klasnu perspektivu. Cristen i Caroline razbijaju mitove i ruše stereotipe, pritom se sjajno zabavljajući. Nije, stoga, ni čudno da je zajednica koju su kreirale jedva dočekala povratak ovih dviju strašnih žena koje mjesečno čuje oko milijun ljudi. A taj je povratak bio doista velik; na samom su se početku uhvatile u koštac s vrlo ne-damskom temom cijene abortusa u SAD-u. Taj odabir ne čudi s obzirom na trend sve težeg pristupa reproduktivnim pravima i zdravstvenoj zaštiti u toj zemlji, tj. korak unazad u odnosu na presudu Roe v. Vade, čija se 45. obljetnica obilježava ovaj mjesec. U prvom podcastu Cristen i Caroline razgovaraju s trima osobama o njihovu iskustvu abortusa.

Osim podcasta, Unladylike putem tjednog biltena nudi pregled vijesti i komentara, a na stranici se nalazi i niz resursa o gorenavedenim temama.

“Što je zaista potrebno kako bi samoodređene žene i djevojke mogle birati i kako živjele s vlastitim izborima?”, pitaju se osnivačice ove platforme. Ostaje vidjeti koje će nam odgovore, i koja dodatna pitanja, ponuditi u narednim epizodama.

{slika}