U fokusu

skrivena sloboda

Upoznajte novinarku koja je pokrenula pravu revoluciju u Iranu!

Upoznajte novinarku koja je pokrenula pravu revoluciju u Iranu!

Facebook

Kada je Iranka Masih Alinedžad na svom Facebook profilu objavila selfie s jedne londonske ulice bez marame na glavi nije ni slutila da će osvojiti simpatije više od pola milijuna sljedbenika i sljedbenica niti da će je na iranskoj državnoj televiziji oštro kritizirati i optužiti za ‘gubitak razuma nakon silovanja zbog čega je postala ovisna o drogama’, piše rtl.hr.

Naime, ova 37-godišnja politička novinarka je, kako je sama kazala, željela razveseliti čitatelje, umorne od teških tema kojima se bavi u svojim pričama o sudbinama ljudi u rodnom Iranu.

Nadahnute Masihinom fotografijom snimljenom na javnome mjestu na kojoj je nasmiješena i s raspuštenom kovrčavom kosom bez marame koja je u Iranu obavezna, tisuće žena u Iranu objavile su vlastite fotografije bez marama na nedavno osnovanoj Facebook stranici Skrivena sloboda.

Novinarka, koja je na Facebooku i prije objave selfieja već imala 200.000 sljedbenika i sljedbenica, osnovala je posebnu grupu na ovoj društvenoj mreži nazvavši je Skrivena sloboda kako bi spriječila da njezin profil bude zatrpan fotografijama žena koje su ondje željele objaviti vlastite slike.

{slika}

“Za mene je to bilo poput virtualnog otkrivanja na Facebook stranici”, rekla je Masih u intervjuu za Reuters, iskreno iznenađena kada je shvatila da je postala predvodnica kampanje protiv strogih iranskih ograničenja kada je posrijedi odijevanje žena.

Misah je rođena dvije godine prije islamske revolucije i premlada je da bi se sjećala svoje domovine prije nego što je ženama strogo naloženo da moraju nositi marame. Kao i tada, kaže Misah, i danas mnogi podcjenjuju važnost obveze nošenja marame uz objašnjenje da u Iranu ima i važnijih političkih pitanja i problema. No ona smatra kako je prisiljavanje žena da prekrivaju glavu jedan od načina iranskih vlasti da jasno pokažu svoj autoritet.

“Kad sam bila u Iranu imala sam osjećaj da je moja kosa talac iranskih vlasti”, iskreno je rekla dodavši kako ne vjeruje slatkorječivosti predsjednika Hasana Ruhanija kada govori o većim osobnim slobodama u aktualnom Iranu.

“Volim svoju zemlju i ne bih ostala u Engleskoj nijedan dan više kad bih znala da ću u svojoj domovini živjeti slobodno i raditi svoj novinarski posao na način na koji ga obavljam ovdje”, poručila je.

{slika}

{slika}