U fokusu

Vlada je trebala spriječiti održavanje referenduma

‘Ustav očito ne štiti prava manjina, pa će to morati učiniti građani/ke’

‘Ustav očito ne štiti prava manjina, pa će to morati učiniti građani/ke’

Na otvaranju konferencije ILGA-Europe (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association), krovne organizacije LGBTI zajednice u Europi, čija je ovogodišnja tema ‘Obitelj je važna’, gostovala je i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, prenosi rtl.hr.

“Prava manjina ne bi smjela biti podložna referendumu jer ona se oslanjaju na većinu. Na taj način bi mogli ukinut sva prava koje manjine imaju. Ustav očito ne štiti prava manjina, pa će to morati učiniti građani/ke”, poručila je Pusić odgovarajući na pitanje novinara o odluci saborskog Odbora za Ustav koji je Saboru predložio da za 1. prosinca raspiše referendum o tome hoće li se u Ustav unijeti definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene na temelju potpisa koje je prikupila građanska inicijativa U ime obitelji.

“Zato je zapravo na građanima i građankama Hrvatske da obrane građanska i ljudska prava sviju, znajući da braneći ljudska prava jedne manjine već odmah sutra brane i svoja ljudska prava”, naglasila je.

Pusić je istaknula da upravo zato postoje institucije predstavničke demokracije kako bi branile i manjine koje nemaju dovoljno ruku da se brane prevlašću.

Sanja Juras iz Kontre smatra kako je Vlada trebala spriječiti održavanje diskriminatornog referenduma na kojem će se odlučivati o braku.

“Vaša vlast bi trebala imati hrabrosti spriječiti da se referendum održi”, zaključila je Gabi Calleja iz ILGA-Europe.