U fokusu

odluka do proljeća

Ustavni sud odlučuje o pobačaju: za mišljenje će pitati i ‘U ime obitelji’

Ustavni sud odlučuje o pobačaju: za mišljenje će pitati i ‘U ime obitelji’

Ustavni sud u ponedjeljak održao prvi sastanak na temu 25 godina starog zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona iz 1978. prema kojem žene imaju pravo na siguran i legalan abortus na zahtjev.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović potvrdio je za RTL Danas kako će do proljeća donijeti odluku imaju li žene pravo odlučivati o vlastitim tijelima i životima. 

“Kao što sam i najavio nakon što sam postao predsjednik, Ustavni sud će u mom mandatu riješiti to pitanje. Danas smo počeli s prvim radnim sastankom na kojem smo imalio jedan radni materijal, predreferat i vodili smo raspravu o tome,” rekao je Šeparović, kojemu je mandat predsjednika Ustavnoga suda počeo u lipnju ove godine.

Naglasio je kako će tražiti mišljenja medicinskih stručnjaka/inja, stručnjaka/inja za obiteljsko pravo, a dodao je da će konzultirati i međunarodne dokumente, praksu europskih sudova, razne udruge, koje o tome imaju svoja mišlenja.

Međutim, za mišljenje o abortusu na zahtjev žene pitat će i U ime obitelji. 

 Smatra da je predmet tako dugo stajao na Sudu jer se radi o duboko svjetonazorskom pitanju.

“To je jedno toliko duboko svjetonazorsko pitanje, koje je izazivalo podjele u hrvatskom društvu, da su dosadašnji predsjednici po mom mišljenju opravdano zaključili da nije bilo sazrelo vrijeme da se ta tema stavi na dnevni red jer bi takve rasprave produbile dodatno društveni sukob. Ustavni sud mora djelovati umirujuće. Mislim da je danas Hrvatska dovoljno zrela država, da su se promijenile okolnosti, i da je sad vrijeme da Ustavni sud donese takvu odluku”, rekao je Šeparović.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine podnijela je 1991. udurga Hrvatski pokret za život i obitelj.